Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Να αρθεί άμεσα η τιμωρητική πολιτική του εμπάργκο κατά της Κούβας

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015
Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε.- Κεντρικής Αμερικής μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την άρση του εμπάργκο στην Κούβα.

Για 24η συνεχή χρονιά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχεδόν παμψηφεί ζητά την άρση του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο, που ταλανίζει εδώ και 55 χρόνια τον λαό της Κούβας.

Η τιμωρητική πολιτική των ΗΠΑ που επέβαλε το εμπάργκο είχε μόνο σκοπό να βλάψει ένα λαό που το μόνο του έγκλημα ήταν ότι αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία του.

Είναι πράγματι είναι άξιο ερμηνείας να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα ένα εμπάργκο που δεν εφαρμόζει σχεδόν κανείς. Η σημερινή αρνητική ψήφος των Η.Π.Α. είναι ενδεικτικό του ότι παρά τις τελευταίες ενθαρρυντικές προσεγγίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, τα βήματα που έγιναν για την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ικανοποιητικά. Είναι φανερό ότι απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής, με απόλυτο σεβασμό στον περήφανο λαό της Κούβας.

Καλωσορίζω λοιπόν, το νέο ξεκίνημα στην προσπάθεια άρσης του εμπάργκο, πιστεύοντας ότι οι ελάχιστες χώρες που το εφαρμόζουν ακόμη θα συνταχθούν με τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.