Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ληστρική η σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη FRAPORT AG − SLENTEL Ltd

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, στη σημερινή παρέμβαση της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη μελλοντική δέσμη για τις αεροπορικές μεταφορές, χαρακτήρισε ληστρική τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στην FRAPORT AG − SLENTEL Ltd.

Αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα της συζήτησης αυτής όταν την ίδια στιγμή καταστρατηγούνται όλα με τέτοιες συμβάσεις. Και τόνισε σχετικά: ‘’ μήπως ένα μονοπώλιο είναι τελικά καλό, μόνο όταν είναι κρατικό και γερμανικό;’’

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

‘’κα Επίτροπε,
Τι νόημα έχει να μιλάμε σήμερα για ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, διεθνή συνεργασία, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, κοινωνική ατζέντα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όταν όλα αυτά δεν λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, με τις ευλογίες μάλιστα του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Ή μήπως ένα μονοπώλιο είναι τελικά καλό, μόνο όταν είναι κρατικό και γερμανικό;

Τι θέλω να πω.
Ενώ συζητάμε για το μέλλον των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, στην Ελλάδα παραχωρούνται 14 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια στη γερμανική κοινοπραξία FRAPORT AG − SLENTEL Ltd με ληστρικούς όρους.

Μία επιλεκτική “αρπαγή” μόνο των αεροδρομίων που κρίθηκαν "οικονομικά βιώσιμα", για τα οποία αόριστα ευαγγελίζεται την αναβάθμισή τους. Στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζει καμία αναπτυξιακή προοπτική αφού δεν αναλαμβάνει καμία σοβαρή επενδυτική δέσμευση.

Μία παραχώρηση “θυσία” στην εκβιαστική μνημονιακή πολιτική, που δημιουργεί ένα απαράδεκτο μονοπώλιο προς όφελος της γερμανικής κυβέρνησης και επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο με αποζημιώσεις προς υφιστάμενους προμηθευτές.

Μία παραχώρηση που όχι μόνο δεν κατοχυρώνει τους εργαζόμενους, αλλά τους θέτει σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας.
Έτσι εννοεί η κα Επίτροπος την ανάπτυξη στην Ευρώπη;’’

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.