Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Αποτυχία και αδιέξοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε Gentilini,

Η Δυτική Όχθη, η Γάζα, η Ιερουσαλήμ έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης!

Η Παλαιστίνη ε-ξ-ε-γ-ε-ί-ρ-ε-τ-α-ι!

Μόνο τον Οκτώβριο έπεσαν νεκροί 72 Παλαιστίνιοι πολίτες, 2130 τραυματίστηκαν, 1350 μπήκαν φυλακή. 

Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στα Κατεχόμενα της Παλαιστίνης είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της αντίστασης των παλαιστινίων.

Και κατα τη δίκη μου γνώμη δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν τελειώσει η μήτρα όλων των κακών: η ΚΑΤΟΧΗ, - η καταπίεση, - ο ρατσισμός - το απαρτχάιντ, - ο στραγγαλισμός των ελευθεριών και των δικαιωμάτων σε βάρος τους..

Κύριε Gentilini,

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο την παταγώδη αποτυχία και το αδιέξοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής για ειρήνευση στην περιοχή.

Η απάντηση της Επιτροπής και του Συμβουλίου Ε.Ε. ότι «η πολιτική δέσμευση, και η συμμετοχή είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρει η Ε.Ε. τις ανησυχίες της» στις αρμόδιες πλευρές της περιοχής, ειναι προκλητική όταν το Ισραήλ έχει εμπράκτως αποδείξει ότι δεν θέλει καμία λύση.

Εχουμε ακούσει τον κ. Νεντανιάχου να αμφισβητεί τη λύση των δύο κρατών κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο τη στιγμή που βλέπουμε τα παλαιστινιακά εδάφη να εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα και να δωριζονται σε ισραηλινούς εποίκους.

Και φτάνουμε σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες μαζικές εκκαθαρίσεις, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να συζητάμε για δεύτερη φορά για την απαγόρευση της εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ισραηλινών προϊόντων που προέρχονται από τα Κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Και καλά κάνει λοιπόν ο κ. Νεντανιάχου και εγκαλεί σε επιστολή του τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση αυτή λέγοντας ότι τα γεωγραφικά όρια που εγγράφονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές είναι «προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών» και ότι εάν εφαρμοστούν θα πληγούν οι ευρω- ισραηλινές σχέσεις.

Κύριε Gentilini,

Εγώ θα καλωσορίσω την εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων που έρχονται με καθυστέρηση αρκετών ετών, και περιμένω από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 79 της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των δύο μερών, να την καταγγείλουν και να την παγώσουν.

Ευχαριστώ. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.