Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Έκτακτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής (DCAM)

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

 Η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κα. Σακοράφα, παρουσία των μελών της επιτροπής, των Πρέσβεων των Χωρών της Κεντρικής Αμερικής, εκπροσώπων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε., και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, έθεσε προς συζήτηση το κρίσιμο ζήτημα των βίαιων εκτοπίσεων πληθυσμών στην Κεντρική Αμερική.

Tην Πέμπτη 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκτακτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής (DCAM) υπό την Προεδρεία της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα. Η κα. Σακοράφα, παρουσία των μελών της επιτροπής, των Πρέσβεων των Χωρών της Κεντρικής Αμερικής, εκπροσώπων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε., και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, έθεσε προς συζήτηση το κρίσιμο ζήτημα των βίαιων εκτοπίσεων πληθυσμών στην Κεντρική Αμερική.

Η Πρόεδρος της DCAM τόνισε ότι το φαινόμενο των μαζικών εκτοπίσεων πληθυσμών που καταγράφεται στην περιοχή, ιδίως στο Βόρειο Τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής (NTCA) - Ονδούρα, Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ έχει μετατραπεί σε τεράστιο ζήτημα που επιβάλλει την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και ανεργίας το διεθνές οργανωμένο έγκλημα αναπτύσσεται ανενόχλητο ελέγχοντας ακόμη και ολόκληρες περιοχές. Η ανεξέλεγκτη βία, οι εγκληματικές απειλές των διακινητών ναρκωτικών, το πολωμένο πολιτικό σύστημα, η περιορισμένη επιβολή του νόμου και τα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν τους κρίσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κρίση ανασφάλειας στην περιοχή, με αποτέλεσμα τις μαζικές μετατοπίσεις των πληθυσμών.

Η κα. Σακοράφα εξέφρασε την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μεγάλο αριθμό των ασυνόδευτων ή χωρισμένων παιδιών που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της περιοχής, συχνά υπό συνθήκες απειλητικές για τη ζωή τους. Η ίδια διαβεβαίωσε τα μέλη της DCAM και τους εκπροσώπους των Κρατών και των Διεθνών Οργανισμών ότι η DCAM θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος και θα επανέλθει σε μελλοντική της συνεδρίαση.

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε ακόμη και για την απόφαση του Κράτους της Δομινικανής Δημοκρατίας να στερήσει στους ανθρώπους της Αϊτιανής καταγωγής που γεννήθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία την ιθαγένειά τους, με κίνδυνο ακόμα και την απέλασή τους. H Πρόεδρος της DCAM χαρακτήρισε καταστροφικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί κατάλληλη λύση για τον πληθυσμό αυτόν και να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Γουατεμάλα και στην ευρεία εκλογική νίκη του Jimmy Morales στο δεύτερο γύρο. Όπως ανέφερε η κ. Σακοράφα, η νίκη του κυρίου Morales έρχεται σε μια περίοδο όπου η χώρα ταλανίστηκε από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς υψηλού προφίλ που ακολουθήθηκαν από μαζικές διαδηλώσεις πολιτών και οδήγησαν στην παραίτηση και τη σύλληψη του Προέδρου της χώρας, Ότο Πέρεζ Μολίνα, της Αντιπροέδρου Roxana Baldetti, και μια σειρά Υπουργών και υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών. Τέλος, υποστήριξε πως η ευρεία νίκη του κ. Morales αποτελεί ισχυρή εντολή για αλλαγή στη χώρα και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί στενά ώστε να ξεπεραστούν τα δομικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.