Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ομιλία της Σοφίας Σακοράφα στην εκδήλωση για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα στην ημερίδα της GIE/NGL με θέμα “Ακολουθώντας την πορεία των αερομεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές”. Την ημερίδα συνδιοργανώνει η Σ. Σακοράφα, ο Ν. Χουντής και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

''Θέλω να καλωσορίσω τους παραβρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας στη σημερινή ημερίδα που οργανώθηκε με την υποστήριξη της GUE/NGL και σκοπό έχει να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αερομεταφορών στην Ε.Ε.
Αφορμή αποτέλεσε και το τελευταίο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο περιγράφει θεωρητικά τη στρατηγική της Ε.Ε. αφήνοντας πολλά κενά και δημιουργώντας πολλές απορίες, αλλά και έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις για το μέλλον .
Αυτή η εκδήλωση είχε αποφασιστεί πολύ πριν την πραγματοποίηση της πώλησης των 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα και ίσως κάποιοι να σκεφτούν ότι μοιάζει με μνημόσυνο μιας τετελεσμένης πολιτικής. Εγώ πιστεύω όμως ότι τίποτα δεν είναι οριστικό στη σημερινή εποχή που ζούμε και κυρίως τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο.


Ελπίζω λοιπόν η σημερινή εκδήλωση να δώσει την ευκαιρία προβληματισμού για τη σημασία, τη βαρύτητα και την επόμενη μέρα των επιμέρους πολιτικών που εφαρμόζονται σε αυτό το πλαίσιο της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Κυρίως όμως –εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι το πρωταρχικό αιτούμενο σ΄ αυτή τη συγκυρία- να δώσει επιχειρήματα αλλά και δυνατότητα αντίδρασης, παρέμβασης και γιατί όχι σε μερικές περιπτώσεις ανασχεδιασμού της τυφλής εφαρμογής αυτών των πολιτικών.
Στην οικονομική και πολιτική συγκυρία που βρισκόμαστε εκτιμώ ότι, ότι περιφρουρηθεί ή και γλυτώσει όσον αφορά στα αναπτυξιακά εργαλεία μιας χώρας – και αυτά δεν είναι άλλα από την ενέργεια, τα δίκτυα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της- θα είναι χρήσιμο και απαραίτητο, φυσικά στην προοπτική αλλαγής πολιτικής και ανατροπής της παρούσας κατάστασης.
Το κυριότερο όμως είναι το σπάσιμο αυτής της αντίληψης, που δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα τείνουν να την εμπεδώσουν σε όλον τον λαό, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ή αυτό που λέγαμε εναλλακτική εφαρμόσιμη πολιτική, έστω και μέσα σε αυτή την ασφυκτική Ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία.
Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο επιχείρημα από το να υποστηρίζεις ότι εφαρμόζοντας -και μάλιστα πιστά και στο ακέραιο όπως συχνά πυκνά εξαγγέλλεται- ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αποδέχεσαι να σου επιβάλλονται, μπορείς να δημιουργήσεις προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής ή –σε πρώτο χρόνο- να υπερασπιστείς τα λαϊκά συμφέροντα.


Φυσικά αυτό προϋποθέτει υψηλό βαθμό ενημέρωσης και συνειδητοποίησης της κοινωνίας ελπίζοντας ότι έτσι μπορούν να μπουν οι βάσεις για την πλέον ενεργή συμμετοχή της στον σχεδιασμό του παρόντος και του μέλλοντός της.
Είναι αυτονόητο ότι η σημερινή εκδήλωση δεν φιλοδοξεί να πετύχει όλα αυτά. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι υπηρετεί αυτούς τους στόχους, όπως και κάθε μελλοντική πρωτοβουλία και εντός και εκτός Ελλάδας που δεσμεύομαι να αναλάβω και επειδή το πιστεύω, αλλά και επειδή το θεωρώ ελάχιστη υποχρέωσή μου απέναντι σε όσους με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους ακριβώς με αυτή την προοπτική.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.