Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Το Ισραήλ αρνείται στον ειδικό εισηγητή των Η.Ε. την πρόσβαση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Αντιπρόεδρο/Ύπατη Εκπρόσωπο

ΘΕΜΑ: Το Ισραήλ αρνείται στον ειδικό εισηγητή των Η.Ε. την πρόσβαση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις 4 Ιανουαρίου 2016 ο Ινδονήσιος Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Makarim Wibisono υπέβαλε την παραίτηση του, λόγω της επανειλημμένης άρνησης του Κράτους του Ισραήλ να του επιτρέψει την πρόσβαση στις περιοχές που είχε επιφορτιστεί να παρακολουθεί.
Ο Ινδονήσιος Ειδικός Εισηγητής των Η.Ε. έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του για την έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας των παλαιστίνιων θυμάτων από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ.
Το Κράτος του Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί στη Διεθνή Αμνηστία, σε διεθνείς παρατηρητές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, ειδικούς εισηγητές των Η.Ε. και ad hoc Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Η.Ε. κ.α. την είσοδο στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Σε ανακοίνωση του υποστηρίζει πως η εντολή του Ειδικού Εισηγητή είναι σαφώς «μη ισορροπημένη», όπως και η συμπεριφορά του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του [1].

Ερωτάται η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος:

1. Πώς σχολιάζει την στάση του Ισραηλ; Θεωρεί ότι το Ισραήλ με τη συγκεκριμένη πολιτική παραβιάζει το άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προβεί (όπως ορίζει το άρθρο3 παράγραφος 5 της ΣΕΕ) για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου.

[1].http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjD_oPtq6TKAhUHng4KHQgmDN8QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fembassies.gov.il%2FUnGeneva%2FNewsAndEvents%2FPages%2F20160104-Press-Release-SR-Wibisono-Resigned-his-unbalanced-mandate.aspx&usg=AFQjCNGuS-XykGxckYtNo6ITryzXF6Z2mw

 

11 Απριλίου 2016 
E-000202/2016    Απάντηση της Αντιπροέδρου κ. Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής


"Η ΕΕ στηρίζει πλήρως τους ειδικούς εισηγητές των ΗΕ και έχει επανειλημμένα προτρέψει το Ισραήλ να δέχεται τις επισκέψεις τους και να συνεργάζεται μαζί τους.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, της 18ης Ιανουαρίου 2016, η ΕΕ υπενθύμισε τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας.

Η ΕΕ προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ισραηλινούς ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαλόγου που προβλέπεται από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ/Ισραήλ."
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv