Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Πολιτική κρίση στην πΓΔΜ και η αποτυχία της διπλωματίας της Ε.Ε.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή 

Θέμα: Πολιτική κρίση στην πΓΔΜ και η αποτυχία της διπλωματίας της Ε.Ε.

Το προηγούμενο έτος, η πΓΔΜ βίωσε τη χειρότερη πολιτική κρίση από το 2001. Η απόφαση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί εκβιάζοντας πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, ενώ δεν επέδειξε πολιτική βούληση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων συστημικών μεταρρυθμίσεων που θα εγγυώνται μια αμερόληπτη εκλογική διαδικασία, συνιστά παραβίαση της συμφωνίας Przno και προφανή αποτυχία ευρωπαικής διπλωματίας.

Λαμβάνοντας υπόψη:

-ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές και παρά τις συστάσεις των ανεξάρτητων εκλογικών εμπειρογνωμόνων, 75 Ο.Κ.Π. και της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

-την διευκρινιστική γραπτή δήλωση του Επιτρόπου Hahn, σύμφωνα με την οποία "η ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής διαδικασίας που απορρέουν από την πολιτική συμφωνία είναι πιο σημαντικά απ'ότι μια δογματική προσέγγιση για την ημερομηνία των εκλογών".
Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πως αξιολογεί τις καθυστερήσεις υλοποίησης των διεθνών υποχρεώσεων σχετικά με τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών και την απόφαση του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ να εκβιάσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις, την ημερομηνία των εκλογών;

2.Πως θα αντιμετωπίσει την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, που ήδη αμφισβητείται το αδιάβλητο τους;

3.Εκπληρώνεται η ουσία και το περιεχόμενο της συμφωνίας Przno σχετικά με την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και της αποκατάστασης του κράτους δικαίου, με την αντιπολίτευση να απέχει από την εκλογική διαδικασία;


E-000907/2016    Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής 8 Απριλίου 2016 


Η Επιτροπή παραπέμπει στην επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό στις 21 Φεβρουαρίου 2016(1), επισημαίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Απριλίου 2016, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την απόφαση που ελήφθη στα Σκόπια, στις 23 Φεβρουαρίου 2016, να καθοριστεί νέα ημερομηνία για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουνίου 2016.

Τα πολιτικά κόμματα καλούνται να παραμείνουν προσηλωμένα στο πνεύμα και το γράμμα της πολιτικής συμφωνίας, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών, στις οποίες όλοι οι πολίτες και όλα τα κόμματα θα πρέπει να λάβουν ελεύθερα μέρος.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της εφαρμογής της πολιτικής συμφωνίας και των επειγουσών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων που θέτουν επί τάπητος συστημικά ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να καταγράφει την πρόοδο εκ του σύνεγγυς.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.