Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η Σ. Σακοράφα ρωτά τον Υπ. Εξ. του Ιράν για τη συνεισφορά του Ιράν στην ειρήνη και τη σταθερότητα

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Ερωτήσεις για το ρόλο του Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων που το έβγαλαν από την απομόνωση και για το πως αυτό θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη διεθνώς, έθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Κύριε Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ
Η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, και η άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, έβγαλαν το Ιράν από την απομόνωση που της είχε επιβάλει η Δύση. Περιμένουμε από το Ιράν να αξιοποιήσει εποικοδομητικά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία συνεισφέροντας στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Από αυτή την άποψη, κύριε Ζαρίφ, η συμμετοχή του Ιράν στην επίλυση των διαφόρων συγκρούσεων, κρίνεται συνεχώς. Η κατάσταση στη Μέση ανατολή οξύνεται καθημερινά και οι συγκρούσεις προσλαμβάνουν φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηρίστηκα με τις διάφορες πλευρές να κάνουν χρήση των θρησκευτικών διαφορών για την υποκίνηση πολιτικών κρίσεων και πολέμων μισαλλοδοξίας με σκοπό, μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ελέγχου τους στην περιοχή.

Πολλοί κατηγορούν το Ιράν και άλλες χώρες όπως λχ. τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία κλπ, ότι υποδαυλίζουν τέτοιες συγκρούσεις ενισχύοντας συγκεκριμένα καθεστώτα και πλευρές.

Τον περασαμένο μήνα ο διοικητής των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, παραδέχτηκε ότι το Ιράν έχει εκπαιδεύσει περίπου 200.000 μαχητές στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη το Αφγανιστάν και το Πακιστάν προκειμένου να βοηθήσουν στην έλευση του προφήτη Mahdi, ο οποίος θα προετοιμάσει τη μετάβαση για την ημέρα της κρίσεως. Όπως διευκρίνισε πρόκειται για μια νέα ένοπλη γενιά ταχείας παρέμβασης που καλείται να υπερασπιστεί αυτό που αποκάλεσε "άξονα της αντίστασης».

Κύριε Τζαβάντ Ζαρίφ,
Πέρα από το γεγονός ότι η πολιτική αυτή αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της αρχής της μη επέμβασης στις υποθέσεις των τρίτων χωρών και για τον λόγο αυτό καταδικάζεται. Θα ήθελα να σας ρωτήσω:

Πιστεύετε στ’αληθεία, ότι με αυτή τη στρατηγική απαντάτε με κάποιον τρόπο στην Συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας; Ότι εργάζεστε για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ότι προωθείτε την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευδαιμονία των λαών στην περιοχή;

Και μια 2η ερώτηση και κλείνω κ. Πρόεδρε.

Πριν λίγες μέρες είχατε δηλώσει ότι είστε διατεθειμένοι να συνεργαστείτε με τη Σαουδική Αραβία. Όμως δύο μέρες μετά από τη συμφωνία για «ανακωχή» στη Συρία, η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει τους Κούρδους, και επιβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία στέλνει αεροσκάφη στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προβεί σε χερσαία επέμβαση στη Συρία μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή δεδομένων και των αντικρουόμενων στρατηγικών συμφερόντων που έχετε με αυτές τις χώρες; Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσω την δήλωση που είχε κάνει ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Μοχάμαντ Εσκανταρί, λίγο πριν χάσει τη ζωή του στην Συρία, τον Μάιο 2014, ότι 42 ταξιαρχίες και 138 τάγματα της ελίτ του στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης πολεμούσαν στη Συρία, ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Άσαντ σε ένα πόλεμο που, σύμφωνα με τον ίδιο το Ιράν διεξήγαγε "στην πραγματικότητα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.