Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Οι εξελίξεις στην πΓΔΜ επιβεβαιώνουν την οπισθοδρόμηση σε καίριους τομείς με τον χειρότερο τρόπο.

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην πΓΔΜ.

Κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Ivo Vajgl, επαναλαμβάνω ότι η πολιτική ανοχής και επιβράβευσης των αρνητικών που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση της χώρας, από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, μόνο ανασταλτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόοδο της.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την οπισθοδρόμηση σε καίριους τομείς με τον χειρότερο τρόπο.
Η απόλυτη κομματικοποίηση του κράτους και η διαφθορά είναι στην πρώτη γραμμή.
Τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν στο κράτος δικαίου, στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, στην ελευθερία έκφρασης, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, μόνο αν εθελοτυφλούμε μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουν να ικανοποιούνται.
Η ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής Συμφωνίας Ιουνίου-Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα, και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές του Απρίλη επειδή δεν υλοποιήθηκαν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις που θα εγγυώνται μια αμερόληπτη εκλογική διαδικασία.
Η ευρωπαϊκή διπλωματία είναι φανερό ότι απέτυχε αλλά εσείς μας λέτε ότι αυτή η χώρα θεωρείται η πλέον προηγμένη όσον αφορά στην ευθυγράμμιση με το κεκτημένο.
Επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά: η επιβράβευση όλων αυτών των αρνητικών, αλλά και η επαναλαμβανόμενη χρήση του όρου «Macedonian» στην έκθεση, υποδαυλίζει τον εθνικισμό και τον εξτρεμισμό που επικρατεί στη χώρα, συντηρεί την δυσμενή κατάσταση που περιγράφει το ψήφισμα και επιτρέπει στην πολιτική ελίτ της ΠΓΔΜ να μην σέβεται τους κανόνες δικαίου και του συμβιβασμού, να επενδύει στην «επινόηση της παράδοσης», να αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης και να αγνοεί την έλλειψη προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω και πάλι πως το ονοματολογικό δεν αποτελεί διμερές ζήτημα, αλλά διεθνές ανοιχτό ζήτημα και ο μόνος δρόμος για την επίλυση του είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η επίλυση του δε, εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, προϋπόθεση που αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της διευρυνσιακής διαδικασίας και της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και άπτεται θεμάτων περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.