Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Παράνομη και βίαιη συμπεριφορά των αρχών του αεροδρομίου Χίθροου εναντίον Ελλήνων πολιτών

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008

Αθήνα, 4/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό : κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Θέμα ΄΄ Παράνομη και βίαιη συμπεριφορά των αρχών του αεροδρομίου Χίθροου εναντίον Ελλήνων πολιτών΄΄

Την Κυριακή 30/11/2008, ενώ ο Ευάγγελος Πισσίας, Διδάκτωρ Καθηγητής των ΤΕΙ Αθήνας και ο Νικόλαος Μπόλος, Χημικός, επέστρεφαν με την πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας των 22.15 από Λονδίνο στην Αθήνα , υπέστησαν μια απροκάλυπτη, βίαιη και παράνομη συμπεριφορά από τις αρχές του αεροδρομίου Χίθροου .
Συγκεκριμένα :
Λίγο πριν την είσοδό τους στο αεροσκάφος και αφού είχαν περάσει από όλους τους ελέγχους, χωρίς οι αρχές να τους αναφέρουν οποιαδήποτε αιτιολογία, τους απαγορεύτηκε η είσοδός τους στο αεροσκάφος.
Αμέσως και παρά τις απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες τους, τους φόρεσαν χειροπέδες, τους οδήγησαν σε ιδιαίτερο χώρο και αφού έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο των προσωπικών τους ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών αρχείων, καθώς και όλων τους των εγγράφων , τους υπέβαλαν σε ανάκριση που αφορούσε στη συμμετοχή τους στην επίσημη συνδιάσκεψη του οργανισμού ΄΄Free Gaza΄΄, που έγινε στο Λονδίνο. Ο οργανισμός ΄΄ Free Gaza΄΄, ένας καθόλα νόμιμος οργανισμός, οργάνωσε το καλοκαίρι την αποστολή με τα δύο καΐκια που έσπασαν το θαλάσσιο αποκλεισμό στη Γάζα. Μια καθόλα νόμιμη και παγκοσμίως υποστηριζόμενη αποστολή, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο Έλληνες πολίτες.
Τους εδηλώθη ότι δεν πρόκειται να επιβιβαστούν στην πτήση τους. Πράγματι η Ολυμπιακή Αεροπορία όπως διαπιστώθηκε αργότερα είχε λάβει ρητή εντολή μη επιβίβασης και είχαν ήδη κατεβάσει τις αποσκευές τους.
Μετά από αρκετές ώρες παράνομης κράτησης, τους οδήγησαν συνοδεία έξω από το χώρο του αεροδρομίου, λέγοντάς τους συγκεκριμένα ότι είναι ανεπιθύμητοι και προειδοποιώντας τους ότι, επειδή το Χίθροου είναι ιδιωτικό αεροδρόμιο ( !!! ), θα ενημερώσουν όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μη τους δέχονται ως επιβάτες, εφόσον έχουν προορισμό το Χίθροου.
Επειδή ο χώρος Σέγκεν του οποίου είναι μέλη και η Ελλάδα και η Αγγλία πρέπει να αποτελεί μια όαση ελεύθερων μετακινήσεων των πολιτών και απρόσκοπτων ταξιδιών
Επειδή κυρίαρχη βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίχτηκε το ευρωπαικό εποικοδόμημα είναι η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών
Επειδή η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό είναι έγκλημα για τη δημοκρατία
Επειδή η ελεύθερη πολιτική σκέψη και δράση δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στίγμα για κανέναν πολίτη
Επειδή ρόλος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να προασπίζει την ελεύθερη πολιτική σκέψη και δράση των Ελλήνων πολιτών
Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να προστατεύει τους Έλληνες πολίτες από αυτού του είδους τις βάναυσες συμπεριφορές

Ερωτάται η Υπουργός
1.Τί προτίθεται να κάνει για το συγκεκριμένο περιστατικό που πλήττει βάναυσα την αξιοπρέπεια και την ελευθερία δύο Ελλήνων πολιτών
2.Πώς προτίθεται εφεξής να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από παρόμοιες συμπεριφορές που αντανακλούν την άποψη ότι ακτιβιστικές ενέργειες προς υπεράσπιση των ιδανικών της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας είναι ύποπτες και για αυτό διωκόμενες.


Η ερωτώσα Βουλευτής

 

 


Σοφία Σακοράφα

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »