Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διχαστικές πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο- Ανησυχητικές συνθήκες για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά την στην ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (AFET).

Κύριε Berri
Έχουμε επανειλημμένα αναγνωρίσει τη θετική συμβολή του Λιβάνου στο προσφυγικό. Είναι γνωστό ότι οι Σύριοι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας σας.
Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου και για ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων, που βρίσκονται στο Λίβανο από το 1948, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που έχουν ακόμη μόνο χειρόγραφα ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτό συνεπάγεται άδικη ανασφάλεια στις μετακινήσεις τους, ενώ ακόμη και οι αεροπορικές εταιρίες απειλούν ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί.
Ακόμα, θέλω να εκφράσω την αντίθεση μου για το γεγονός ότι δια νόμου απαγορεύεται σε αυτούς η κτήση τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων (σπίτια, κτήματα κ.λ.π.) αλλά ακόμη και η εργασία σε 83 επαγγέλματα (όπως γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι κλπ, ακόμη και σκουπιδιάρηδες,) όπως επίσης και σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Κύριε Nabih Berri,
Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, για την αναστολή της βοηθείας των 3 δις δολαρίων προς το στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των «εχθρικών» (όπως υποστήριξε) θέσεων της Κυβέρνησής σας ως προς το καταδικαστικό ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου για το Ιράν, πυροδότησε ιδιαίτερα ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις.

Η πολιτική τάξη του Λιβάνου δεν δίνει εικόνα ενότητας. Η Κυβέρνηση φαίνεται διχασμένη μεταξύ ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Χεσμπολάχ και τη συμμαχία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι. Μόλις προχθές ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος το ότι η Χεσμπολάχ «κυριαρχεί» στις αποφάσεις της κυβέρνησης και καταστρέφει τις σχέσεις της χώρας με τη Σαουδική Αραβία.

Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οξύνεται καθημερινά και οι συγκρούσεις προσλαμβάνουν εντονότερα φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Και σας υπενθυμίζω ότι μόλις χθες τη στιγμή που ο Πρωθυπουργού του Λιβάνου ζητούσε από τη Σαουδική Αραβία να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, το Ιράν σας έκανε άνοιγμα πιθανής στήριξης.
Θα ήθελα να μας πείτε:
1. Υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της σημερινής κατάστασης και μάλιστα με κίνδυνο διχασμού ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες ή ακόμα και διαμελισμού του κράτους.
2. Τι μέτρα λαμβάνονται ή θα ληφθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας προοπτικής;

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.