Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Δολοφονήθηκε η ονδουριανή αγωνίστρια Μπέρτα Κασέρες

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα, Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, σχετικά με τη δολοφονία της ηγέτιδας των αυτοχθόνων της Ονδούρας, ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντολόγου Berta Caceres.

Εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, καταδικάζω σθεναρά την άνανδρη δολοφονία της διεθνούς φήμης ηγέτιδας των αυτοχθόνων, ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντολόγου Berta Cáceres, η οποία δολοφονήθηκε από άγνωστους δράστες το βράδυ της Τετάρτης 2 Μαρτίου 2016.
Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της Berta Caceres, στους φίλους της, στους ανθρώπους της Lenca και στον λαό της Ονδούρας για την απώλεια τους.


Για τα τελευταία 20 χρόνια, η Berta Caceres ήταν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του εδάφους και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών της Lenca. Ήταν η γενική συντονίστρια του COPINH (Συμβούλιο πολιτών των Λαϊκών Οργανισμών Αυτοχθόνων). Το COPINH διεξήγαγε μια επιτυχημένη εκστρατεία για την υπεράσπιση του ποταμού Gualcarque, περιοχή όπου προβλεπόταν η κατασκευή φράγματος.
Καλώ την κυβέρνηση της Ονδούρας και την ονδουριανή δικαιοσύνη να προβεί έγκαιρα σε ενδελεχή και διαφανή έρευνα και να φέρει τους δράστες αυτής της φρικτής πράξης στη δικαιοσύνη. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.


Το Κογκρέσο της Ονδούρας την 15η Μαΐου 2015 υιοθέτησε ένα νέο νόμο για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ο νόμος αναγνωρίζει τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Καλώ τις αρχές της Ονδούρας για την πλήρη εφαρμογή αυτού του νόμου, έτσι ώστε η επανάληψη ενός τέτοιου τραγικού γεγονότος να καταστεί αδύνατη στο μέλλον.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.