Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

H πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. σχετικά με τον κανονισμό Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής έγινε στο Στρασβούργο στις 11/4/2016.
Η Σοφία Σακοράφα με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους της GUE/NGL εξέφρασε την αντίθεση της πολιτικής της ομάδας όσον αφορά τη λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού που προβλέπεται και περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί με τις τροπολογίες που θα καταθέσει.

Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη τόσο η βάση της συζήτησης όσο και οι προτάσεις που θα κατατεθούν να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τις πρακτικές που επιβάλλουν.
Τέλος επεσήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί σε θέματα που αφορούν στην Εθνική Κυριαρχία και ανεξαρτησία των Κρατών Μελών, καταλήγοντας '... Εκφράζω τον ιδιαίτερο προβληματισμό μου όταν σε ένα τέτοιο καίριας σημασίας κανονισμό δεν περιγράφονται με σαφήνεια ποια σύνορα η ίδια η Ε.Ε. θεωρεί εξωτερικά της σύνορα...'

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

'Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι περιττό να επισημάνω την σοβαρότητα του κανονισμού που συζητάμε σήμερα.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Ναρτ, για την διεξοδική προσέγγιση που έχει κάνει και την ανταπόκρισή του στο αίτημα μου για περισσότερο χρόνο ώστε να ανταποκριθούμε υπεύθυνα και τεκμειριωμένα.
Γνωρίζετε την αντίθεση της πολιτικής μου ομάδας στην ίδρυση και λειτουργία της FRONTEX
Όμως παρά τις πολιτικές ανησυχίες και επιφυλάξεις για τον κανονισμό, είμαι αποφασισμένη να συνεισφέρω ώστε να καταλείξουμε αν είναι δυνατό σε κοινές θέσεις και προτάσεις:
με δεδομένο τα πολύ σοβαρά και λεπτά ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο Κανονισμός, και για να ξεπεράσουμε διαφορετικές πολιτικές οπτικές πιστεύω, ότι θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο και με γνώμονα τα όσα προστάζουν οι Διεθνείς Συνθήκες.
Εκτιμώ ότι είναι το ελάχιστο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε, με δεδομένο ότι η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στην Ευρώπη (Κλειστά Σύνορα, Συμφωνία με την Τουρκία που παραβιάζει τη Διεθνή Νομιμότητα, υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών κ.α.) αλλά και γεγονότα που επιβεβαιώνουν ανησυχίες και φόβους (πχ. φυλακίσεις των επαναπροωθηθέντων στην Τουρκία αλλά και περιστατικά βίας κατά προσφύγων και μεταναστών) μας αφαιρούν οποιοδήποτε δικαίωμα ολιγωρίας.
Είναι πασιφανές ότι αυτός ο κανονισμός δεν έρχεται να αντιμετωπίσει στατικά ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αλλά ένα πρόβλημα που κατά την άποψή μου θα διογκώνεται και θα οξύνεται με την πάροδο του χρόνου. Άρα έχουμε ευθύνη και για τη μελλοντική λειτουργία του.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφερθώ σε 4-5 θέματα στα οποία και θα εστιάσω τις παρεμβάσεις και τις τροπολογίες μου.
1. Στην ενεργή συμμετοχή και τον έλεγχο που πρέπει να έχει το κοινοβούλιο στα αιρετά όργανα του Οργανισμού που θα πρέπει να είναι ενισχυμένος και διασφαλισμένος.
2. Στην δικαιοδοσία του σώματος αλλά και το φάσμα των επιχειρησιακών παρεμβάσεων του το οποίο θα πρέπει να είναι απόλυτα διευκρινισμένο έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις υπάρχουσες Συνθήκες (Λισαβόνα κλπ).
3. Επίσης στο γεγονός ότι στη σημερινή συγκυρία οι πόροι χρηματοδότησης του οργανισμού και η διαχείριση τους οφείλουν να ικανοποποιούν πλήρως την αναλογικότα και τη διαφάνεια. Επισημαίνω την κάθετη αντίθεση μου στη διαφαινόμενη πρόθεση να ελέγχει ο Οργανισμός προγράμματα όπως το Horizon 2020 τα οποία ήδη τρέχουν, αλλά και μελλοντικά, με ιδιαίτερα υψηλούς προϋπολογισμούς.
4. Κλείνοντας, επισημαίνω την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί σε θέματα που αφορούν στην Εθνική Κυριαρχία και ανεξαρτησία των Κρατών Μελών. Εκφράζω τον ιδιαίτερο προβληματισμό μου όταν σε ένα τέτοιο καίριας σημασίας κανονισμό δεν περιγράφονται με σαφήνεια ποια η ίδια η Ε.Ε. θεωρεί εξωτερικά της σύνορα. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ναρτ που το επεσήμανε με την τροπολογία του που είναι ακριβέστατη.
Ευχαριστώ'.

 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.