Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Πολιτική συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Κούβας

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Κούβας.

Κύριοι συνάδελφοι,

Εξ αρχής είχα εκφράσει τη βαθειά μου πεποίθηση ότι η συμφωνία συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου αποτελούσε ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. - Κούβας.

Είχα τονίσει ότι αυτή η κοινή προσπάθεια πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αμοιβαιότητας και συνεργασίας χωρίς όρους και διακρίσεις.

Η κοινή θέση της Ε.Ε., παρόλο που στην πράξη ήταν ανενεργής, αποτελούσε ουσιαστικό εμπόδιο καθώς παραβιάζει την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Χαίρομαι που η κ. Μογκερίνι ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ανάκληση της κοινής θέσης.

Ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ για εξήντα χρόνια ήταν μια εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στο λαό της και η άρση του πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειώσω ότι η αποκλεισμένη Κούβα, παρέχει καθολική δημόσια δωρεάν παιδεία με εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα, παρέχει δωρεάν καθολική υγειονομική περίθαλψη κι έχει τους καλύτερους δείκτες σε όλες τις βαθμίδες, είναι πρωτοπόρα στους τομείς πρόληψης και διαρκούς έρευνας στο φαρμακευτικό και ιατρικό πεδίο.

Τονίζω τα παραπάνω γιατί πιστεύω ότι η επίσπευση της ολοκλήρωσης και υπογραφής της συμφωνίας θα είναι αναντίρρητα προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ελπίζω σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να γίνουν ορατά για τον κουβανικό λαό που ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες δεν εγκατέλειψε ούτε μια στιγμή, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμά του να αποφασίζει αυτός για τη ζωή του και τη χώρα του!

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.