Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Αντιπροσωπεία των απανταχού Ποντίων στο Ευρωκοινοβούλιο

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Πολυμελής αντιπροσωπεία των απανταχού Ποντίων επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή πρόσκληση των Ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου, Εύας Καϊλή, Μαρίας Σπυράκη, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Σοφίας Σακοράφα.

Συμμετείχαν 80 εκπρόσωποι Ποντίων από όλο τον κόσμο, 10 εκπρόσωποι περιφερειακού τύπου και ακαδημαϊκοί.

Συντονιστής της αποστολής που οργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων, κ. Στέφανος Τανιμανίδης. Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της ΕΛΕΠ κ. Νικόλαος Φίκας, ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) κ.κ. Ιωάννης Μωυσιάδης και Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας.

Εκπρόσωποι της ΕΛΕΠ συναντήθηκαν με την εισηγήτρια των Εκθέσεων Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Ευρωβουλευτή κα Κάτι Πίρι, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την έλλειψη ελευθερίας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ δεσμεύθηκε να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε στο ψήφισμα του επόμενου έτους να συμπεριληφθούν πάγια αιτήματα των Ελλήνων Ποντίων.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα "Το Ποντιακό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" και εισηγητές τον κ. Σαΐτ Τσετίνογλου, Τούρκο ιστορικό και ακαδημαϊκό, τον κ. Joel Kotek εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων, το Δρ. Mardean Isaac, Καθηγητή Ιστορίας, Ασσυριολόγο, τους κ.κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη και Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητές Ιστορίας του Α.Π.Θ., και την κα Κασιανή Τανιμανίδου, Θεολόγο.

Η πρωτοβουλία και η συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών με στόχο τη στήριξη των θέσεων και την υιοθέτηση των αιτημάτων των απανταχού Ποντίων, απηχεί την ενιαία εθνική στάση για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Ποντιακός Ελληνισμός, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τελικά για τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν, κυρίως στην Τουρκία, ώστε να επέλθει η ιστορική τους δικαίωση.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »