Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ποια μέτρα θα πάρει η Ε.Ε. για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εξωτερικά της σύνορα;

Τετάρτη, 25 Μαϊου 2016

Ερώτηση 

προς την Αντιπρόεδρο/Ύπατη Εκπρόσωπο 

ΘΕΜΑ: Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η Ε.Ε. ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις στα εξωτερικά της σύνορα;

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ζήτησε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα με κατεπείγουσα ερώτηση που απηύθυνε στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Η κα Σακοράφα αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για την ευρωπαϊκή πολιτική απάθειας που ακολουθείται, με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται η προκλητική και επικίνδυνη τουρκική τακτική παραβιάσεων των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής επισήμανε ότι από τις αρχές του έτους σημειώνεται έξαρση τουρκικών παραβιάσεων στα ευρωπαϊκά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Μέχρι το τέλος του Απριλίου καταγράφηκαν, 600 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 27 υπερπτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών –σε κάποιες περιπτώσεις και οπλισμένων- πάνω από ελληνικά νησιά και 350 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Η Σοφία Σακοράφα - που έχει καταθέσει και σχετικές τροπολογίες καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο του ψηφίσματος που εξέδωσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Απρίλιο για την Τουρκία- ζητά από την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την διασφάλιση του απόλυτου σεβασμού του ελληνικού-ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέσω της εκκίνησης των προβλεπόμενων διαδικασιών κυρώσεων.

Η ερώτηση αναλυτικά:
“Απο τις αρχές του έτους σημειώνεται έξαρση τουρκικών παραβιάσεων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του Απριλίου καταγράφηκαν, 600 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 27 υπερπτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και 350 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Στις 15-12-2015, το Συμβούλιο της Ε.Ε. επανέλαβε για πολλοστή φορά την ανάγκη να γίνεται απολύτως σεβαστή από την Τουρκία η κυριαρχία των ευρωπαϊκών Κρατών-Μελών στον εναέριο τους χώρο και τα χωρικά τους ύδατα. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σοβαρή ανησυχία της, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά ευρωπαϊκού Κράτους Μέλους, ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που υιοθέτησε στις 14 Απριλίου, ξαναζητάει από την τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, καθώς και στην πρακτική των πτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Ερωτάται η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος:
-Συνιστά ή όχι, η επικίνδυνη πρακτική των παραβιάσεων τουρκικών αεροσκαφών -κατά διαστήματα οπλισμένων- ευθεία απειλή κατά της κυριαρχίας ευρωπαϊκού Κ.Μ;
-Ποια συγκεκριμένα μέτρα -πέρα των συστάσεων- σκοπεύει να λάβει η Α/ΥΕ, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να παραβιάζει τα ευρωπαϊκά σύνορα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο;
-Πότε σκοπεύει να εκκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες κυρώσεων.”

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.