Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

«Η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι το αντίστροφο»

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

“Economy should serve the people, not vice versa”
Η αναφορά του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Bohoslavsky

Τις συνέπειες της κρίσης και της εφαρμογής των προγραμμάτων λιτότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελέτησε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ Juan Pablo Bohoslavsky.
Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ειδικός εμπειρογνώμων στα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία του για τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται από τους δανειστές, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ο κ. Bohoslavsky τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές αυξάνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για μια αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού της Ευρώπης των 27, υπονομεύοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και αυξάνοντας τις εισοδηματικές ανισότητες. Κι αυτό χωρίς να επιτυγχάνουν την ευαγγελιζόμενη οικονομική και εισοδηματική σταθερότητα.
Στη σύντομη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, η κ.Σακοράφα και ο κ. Bohoslavsky είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σύμπτωση εκτιμήσεων σε ότι αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας και συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία για την ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Το κείμενο της αναφοράς του κ. Bohoslavsky εδώ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.