Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα για το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

"Η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια απόφαση σταθμός στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι μια ιστορική στιγμή.
Ως τέτοια στιγμή είναι πολυπαραγοντική και δεν μπορεί να ερμηνευθεί με το στενό, αφελή έως και επικίνδυνο τρόπο, με τον οποίο σύσσωμο το πολιτικό σύστημα από τις πρώτες ώρες ερμηνεύει την απόφαση αυτή.
Δύο επισημάνσεις μόνον για να αντιληφθούμε ότι οι πρώτες συστημικές αναλύσεις είναι εκ του πονηρού. Ότι δηλαδή επρόκειτο δήθεν για μια σύγκρουση ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και τον εθνικισμό.

Η πρώτη επισήμανση: υπήρχε και στις δημοσκοπήσεις αλλά και στα επίσημα αποτελέσματα μια σαφής διάσταση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων που στήριζαν την παραμονή στην Ε.Ε με την επιλογή των ίδιων τους των ψηφοφόρων. Ακόμη και το προπύργιο των Εργατικών, η Βόρεια Αγγλία, ψήφισε συντριπτικά υπέρ της εξόδου.
Ενώ λοιπόν τα κόμματα που υποστήριζαν την παραμονή μετρούν το 80% της πολιτικής δύναμης στην Αγγλία, είδαμε ότι τελικά το 52 % υποστήριξε την έξοδο. Για το λόγο αυτό μιλώ και για επικίνδυνη ερμηνεία, αφού “χαρίζει” σε ακροδεξιά και εθνικιστικά σχήματα την συντριπτική πλειοψηφία του αγγλικού λαού.
Εάν δε, ενσκήψουμε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου είναι ολοφάνερη η δεύτερη επισήμανση: ότι πρόκειται και για μια ταξική ψήφο, αφού η λαϊκή ψήφος στράφηκε στην καταδίκη της Ε.Ε σε αντίθεση βέβαια με την αστική ψήφο που επέλεξε την παραμονή.
Σε τούτη την ιστορική στιγμή για τη Βρετανία, κι ενώ η Γαλλία συγκλονίζεται από τα κινήματα, στην Ιταλία παίρνει προβάδισμα το κίνημα των πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, στην Ισπανία αναμένουμε πολιτικές εξελίξεις, δύο είναι τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα.
Το πρώτο. Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ της Ε.Ε και της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα καλά θα κάνει να το εξετάσει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.
Το δεύτερο. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης από τα αριστερά, από όπου και θα μπορούσε να κατατεθεί η πλέον αξιόπιστη πρόταση εξόδου από την κρίση. Δυστυχώς όμως ο ριζοσπαστισμός των αριστερών κομμάτων τσακίστηκε στα βράχια της Αγγλίας, αφού προηγουμένως τσακίστηκε στη πατρίδα μας την επομένη του δημοψηφίσματος."
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ