Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

To φαραωνικού μεγέθους σχέδιο του κ. Γιουνκέρ, είναι ένα ανεπαρκές και επικίνδυνο εγχείρημα.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση στην Ευρωομάδα.


 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχοντας βιώσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι η μονομερής φιλελεύθερη λιτότητα δεν αυξάνει τις επενδύσεις, προκύπτει ως μονόδρομος η άμεση στροφή της πολιτικής, με επαρκείς δημόσιους πόρους, τόσο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όσο και από τα ΚΜ.

Μέχρι στιγμής η κοινοτική ανταπόκριση στο κρίσιμο ζήτημα της εξόδου από την κρίση συνοψίζεται στο απογοητευτικό και μη ρεαλιστικό επενδυτικό σχέδιο έμπνευσης Γιουνκέρ.

Απογοητευτικό και μη ρεαλιστικό γιατί:

1.Δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ από νέα κεφάλαια. Στην πραγματικότητα θα λειτουργήσει εις βάρος των ήδη εγκεκριμένων προγραμμάτων.
2. To αρχικό κεφάλαιο προς μόχλευση ανέρχεται στο ευτελές ποσό των 21 δισ. ευρώ.
3. Σε περιόδους παρατεταμένης στασιμότητας και ύφεσης και υπό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, επαναλαμβανόμενη μόχλευση δεν είναι δυνατή και δη μόχλευση επί 15 φορές.
4. Η χρήση δημόσιων εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις υψηλού κινδύνου, μεταφέρει το ρίσκο από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα και τελικά στον ίδιο το φορολογούμενο.
5. Ακόμη και σήμερα δε γνωρίζουμε πώς θα συμμετάσχουν τα ΚΜ, για ποια ποσά μιλάμε, με ποια κριτήρια και με ποια στοχοθεσία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το επενδυτικό σχέδιο φαραωνικού μεγέθους των 315 δισ. ευρώ του κ. Γιουνκέρ, όχι μόνο δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά είναι ταυτόχρονα ένα ανεπαρκές και επικίνδυνο εγχείρημα.

Ανεπαρκές γιατί δεν θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες και επικίνδυνο γιατί ακόμη και το σύστημα διακυβέρνησης του περιβόητου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, πάσχει από έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας, με χαρακτηριστική την πλημμελή ελεγκτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα η απουσία γεωγραφικών κριτηρίων κατανομής, η αμφίβολη πρόσβαση του συνόλου των ΚΜ και των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια ενίσχυσης εκείνων ειδικά των κρατών μελών που ταυτόχρονα στερούνται ιδιωτικών επενδυτών και αποτελεσματικών διοικήσεων και ήδη βρίσκονται στην πλέον δυσμενή οικονομική και χρηματοδοτική κατάσταση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι σαφές ότι το επενδυτικό σχέδιο εμπνεύσεως Γιουνκέρ δεν θα δημιουργήσει τίποτε άλλο παρά μία ακόμη "φούσκα", άλλη μία εικονική οικονομική πραγματικότητα.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δημόσιες επενδύσεις και μάλιστα δημόσιες επενδύσεις που δεν περιορίζονται στην κοντόφθαλμη άντληση ρευστότητας για τις τράπεζες. Δημόσιες επενδύσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα ΚΜ, που θα δράσουν ως αναπτυξιακοί πολλαπλασιαστές, που θα κινητοποιήσουν υγιή ιδιωτικά κεφάλαια, θα δημιουργήσουν απασχόληση, θα αυξήσουν εισοδήματα και ζήτηση και τελικώς θα οδηγήσουν σε ανατροφοδότηση και ανάπτυξη της οικονομίας.

Άλλωστε τι νόημα έχει οποιοδήποτε εμβληματικό, όπως θέλει να το αποκαλεί ο κ. Γιουνκέρ επενδυτικό σχέδιο, αν δεν μπορέσει με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα να απαλείψει τη φτώχεια, να μειώσει την ανεργία και τελικά να φέρει ευημερία στην κοινωνία και όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.