Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ : ΕΝΤΑΞΙΑΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, Φρεντερίκα Μογκερίνι, μετά από ερώτηση της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, παίρνει σαφή θέση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Διαβεβαιώνει ότι το θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας θα συνεχίσει να παρακολουθείται από κοντά και θα τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές ως κριτήριο προόδου της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Από τις αρχές του έτους σημειώνεται έξαρση τουρκικών παραβιάσεων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του Απριλίου καταγράφηκαν, 600 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 27 υπερπτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και 350 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Στις 15-12-2015, το Συμβούλιο της Ε.Ε. επανέλαβε για πολλοστή φορά την ανάγκη να γίνεται απολύτως σεβαστή από την Τουρκία η κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών μελών στον εναέριο χώρο και τα χωρικά τους ύδατα. Στο πλαίσιο, αυτό η Ένωση υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σοβαρή ανησυχία της, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά ευρωπαϊκού κράτους μέλους, ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που ενέκρινε στις 14 Απριλίου, ζητεί εκ νέου από την τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, καθώς και στην πρακτική των πτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Ερωτάται η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος:
– Συνιστά ή όχι, η επικίνδυνη πρακτική των παραβιάσεων τουρκικών αεροσκαφών -κατά διαστήματα οπλισμένων- ευθεία απειλή κατά της κυριαρχίας ευρωπαϊκού κράτους μέλους;
– Ποια συγκεκριμένα μέτρα -πέρα των συστάσεων- σκοπεύει να λάβει η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να παραβιάζει τα ευρωπαϊκά σύνορα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο;
– Πότε σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τις προβλεπόμενες διαδικασίες κυρώσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, αναμένεται να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της στις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, τον οποίο διεξάγει η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος (ΥΕ/ΑΕ) από κοινού με τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, η ΥΕ/ΑΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας και για ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνουμε τον κ. βουλευτή ότι το θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας θα συνεχίσει να παρακολουθείται από κοντά και θα τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές ως κριτήριο προόδου της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.