Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι αδύνατο να υπάρξει...

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά την Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία και ενημέρωση σχετικά με τη διερευνητική αποστολή της AFET στην Άγκυρα.

Κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε φορά που συζητάμε για την Τουρκία επαναλαμβάνω ότι ο Ερντογάν χτίζει, τη σύγχρονη Τουρκική Αυτοκρατορία του πάνω στα συντρίμμια της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Και η Ευρώπη όχι μόνο το ανέχεται αλλά και διαπραγματεύεται μαζί του.

Η πολιτική αυτή δεν είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς επέτρεψε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που ανέδειξε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Και ενώ ο λαός της Τουρκίας, οι πολίτες της Τουρκίας πήραν θέση εναντίον των πραξικοπηματιών και της κατάλυσης των Δημοκρατικών θεσμών, διατρανώνοντας τη θέλησή του, για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα δικαιώματα και ανεξάρτητη δικαιοσύνη,

η τουρκική κυβέρνηση εξαπολύει μαζικό πογκρόμ, στο όνομα μιας δήθεν Δημοκρατίας, με μαύρες λίστες αντιφρονούντων που ήταν έτοιμες από καιρό, προς κάθε κοινωνική ομάδα... διχάζοντας βαθιά την τουρκική κοινωνία... καταλύοντας κάθε είδος ελέγχων και ισορροπιών στο Κράτος και αναστέλλοντας κάθε δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο... με καταστροφικές συνέπειες για τους Τούρκους πολίτες.

Κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική ελίτ της Τουρκίας δεν έχει καμία πρόθεση να σεβαστεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις παραβιάσεις και τις διεκδικήσεις κατά της ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ούτε να αναπτύξει καλές σχέσεις με τους γείτονες της, ως οφείλει.

Τέλος, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλλει εποικοδομητικά στην επίλυση τουΚυπριακού.

Με τα δεδομένα αυτά, η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει: τι είδους σχέση θέλει να διατηρήσει με την Τουρκία;

Ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι αδύνατο να υπάρξει... όχι, μόνο γιατί μπορεί να μην το θέλουμε εμείς ή τα Κράτη Μέλη, αλλά γιατί δεν το θέλει η ίδια... όχι φυσικά λόγω των επικλήσεων σχετικά με την επαναφορά τη θανατικής ποινής, αλλά, ακριβώς για όλα τα παραπάνω που συνιστούν παραβιάσεις των διεθνών νόμων και κανόνων.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.