Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Έκθεση για το Άγιον Όρος στο Ε.Κ.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Εικόνες από ιστορικές στιγμές του Αγίου Όρους στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την έκθεση διοργανώνει η Διοακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με την ευκαιρία του έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία. 

Η έκθεση, εκτός από το ιστορικό υλικό από τις συλλογές της αγιορειτικής φωτοθήκης της Ιερά Μονής Σίμωνος Πέτρας, περιλαμβάνει και μοναδικές χαρακτικές αποτυπώσεις του Αγίου Όρους που κατασκευάστηκαν στα αθωνικά εργαστήρια.

Από το το τέλος του 18ου εως το τέλος του 19ου αι. τα εργαστήρια του ΑγίουΌρους κατασκεύασαν εκατοντάδες μήτρες από τις οποίες προέκυψαν δεκάδες χιλιάδες χαρακτικά με θέματα χαρακτηριστικά του Αγίου Όρους αλλά και άλλα θρησκευτικά θέματα. Η έρευνα έχει αναδείξει την ύπαρξη τουλάχιστον 50 χαρακτών σε Μονές και σκήτες που κατασκεύαζαν τις χάλκινες μήτρες και τουλάχιστον 20 εργαστήρια, κυρίως στις Καρυές που τύπωναν τα αθωνικά χαρακτικά.

Οι μήτρες λόγω του βάρους τους παρέμεναν φυλαγμένες στα Μοναστήρια. Τα χαρακτικά όμως, τον 19ο αι., ταξίδευαν σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο για να μεταφέρουν το Άγιον Όρος κοντά στους πιστούς. Μετά για μια περίοδο 'ξεχάστηκαν' για να τα ξαναφέρει στο φως τα τελευταία χρόνια η ερευνα μοναχών και ιστορικών.

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα, στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.  

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.