Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΕΕ και Ιράν να στηρίξουν το διάλογο και τη συνεργασία.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική της ΕΕ προς το Ιράν μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας,  η Σοφία Σακοράφα ως σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL  τόνισε τη σημασία της λήξης της απομόνωσης του Ιράν από τη Δύση ενώ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει αυτή η νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν ώστε να προωθηθούν τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην ευημερία των λαών.

Αναλυτικά η ομιλία:

Κύριοι συνάδελφοι,
Η συμφωνία του περασμένου έτους, και η άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, έβγαλαν το Ιράν από την απομόνωση που της είχε επιβάλει η Δύση.
Περιμένουμε από το Ιράν να αξιοποιήσει εποικοδομητικά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά παγκοσμίως, συνεισφέροντας στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Από αυτή την άποψη, η συμμετοχή του Ιράν στην επίλυση των συγκρούσεων και των πολιτικών κρίσεων είναι απαραίτητη και κρίνεται συνεχώς.
Η Ε.Ε. οφείλει να αναπτύξει με το Ιράν έναν ανοιχτό, ειλικρινή, φιλόδοξο, πολυεπίπεδο, διατομεακό διάλογο, σε κλίμα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, στη βάση της αξιολόγησης των κοινών συμφερόντων αλλά και των διαφορών, κατά τρόπο που να ωφελεί τόσο τον ιρανικό όσο και τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Σε αυτό το διάλογο, έχουμε χρέος, ως ευρωβουλευτές να συνεισφέρουμε ενεργά, και όχι μόνο στο στενό κοινοβουλευτικό πλαίσιο.
Έχουμε χρέος να θέσουμε στον πυρήνα του διαλόγου και της συνεργασίας μας, ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην ευημερία των λαών μας.
Να εμβαθύνουμε σε έναν ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να στηρίξουμε τις προσπάθειες για μεγαλύτερο έλεγχο στη διακίνηση όπλων -νόμιμης και μη-ώστε να μπει ένα τέλος στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Έχουμε χρέος να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς: του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου, της ενέργειας, της περιβαλλοντικής αειφορίας κλπ.

Μια πολυεπίπεδη συνεργασία η οποία θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των διεθνών προτύπων και αρχών

Τέλος, κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στους εταίρους μας, τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν οι μονομερείς πρωτογενείς κυρώσεις εναντίον του Ιρανικού λαού.
Όχι μόνο επειδή στραγγαλίζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στο Ιράν, αλλά πρώτα και κύρια για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στο δικαίωμα του Ιρανικού λαού στη διατροφή, στην υγεία και στην ανάπτυξη

Θεωρώ ότι η σημερινή έκθεση είναι ισορροπημένη και απαντά στις περισσότερες από τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με το Ιράν.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.