Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Το πρόγραμμα PRIMA σε πρώτη προτεραιότητα στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του προγράμματος της Μαλτέζικης Προεδρίας, σχετικά με  την ευρω-μεσογειακή εταιρική σχέση PRIMA.  

Η Ευρωβουλευτής, ως εισηγήτρια του προγάμματος, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια επιστημονικής διπλωματίας της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκπατρισμού των κατοίκων της Μεσογείου συνεισφέροντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των γεωργοδιατροφικών συστημάτων και της διαχείρισης του δημόσιου αγαθού του νερού, στη λεκάνη της Μεσογείου. 

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νοιώθω ικανοποίηση, ως εισηγήτρια, που η Μαλτέζικη Προεδρία ανέδειξε την ευρω-μεσογειακή εταιρική σχέση PRIMA σε πρώτη προτεραιότητά της στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

9 κράτη μέλη, 2 συνδεδεμένες και 4 τρίτες χώρες, μετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα, με κοινοτική συνεισφορά 200 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 και ισόποση συνεισφορά των συμμετεχόντων.

Με 10ετή ορίζοντα υλοποίησης, στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των γεωργοδιατροφικών συστημάτων και της διαχείρισης του δημόσιου αγαθού του νερού,στη λεκάνη της Μεσογείου.

κύριοι συνάδελφοι,

Οι ένοπλες συγκρούσεις, η πολιτική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή, η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και ο ταχέως αυξανόμενος πληθυσμός,είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες του εκρηκτικού προβλήματος της μετανάστευσης.

Το PRIMA είναι μία από τις σπάνιες προσπάθειες επιστημονικής διπλωματίας της ΕΕ, που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκπατρισμού των κατοίκων της Μεσογείου.

Προσβλέπω στη δημιουργική συνεργασία Συμβουλίου, Επιτροπής και πολιτικών ομάδων για την έγκαιρη έναρξη της υλοποίησης του PRIMA."
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv