Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διχαστική πολιτική κουλτούρα και έλλειμμα συνεννόησης στην πΓΔΜ

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την πΓΔΜ.

Κύριε Βάιγκελ,
Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η πολιτική της επιβράβευσης όλων αυτών των αρνητικών που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση της χώρας, (πολλά από τα οποία αναφέρονται και στο προσχέδιο της έκθεσης), από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, μόνο ανασταλτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόοδο της και για τον λαό της.
Τα τέσσερα 4 τελευταία χρόνια η πΓΔΜ βιώνει την χειρότερη πολιτική κρίση από το 2001. Τόσο η διακοπή του πολιτικού διαλόγου όσο και οι δυσκολίες στην εξεύρεση συναινετικής λύσης ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναβολή των 2 εκλογικών αναμετρήσεων του περασμένου έτους, αλλά και την μέχρι τώρα αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης-, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τη διχαστική πολιτική κουλτούρα και την έλλειψη συμβιβασμού στη χώρα.
Η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα. Υπάρχει σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της, ενώ όσοι νόμοι υπάρχουν δεν εφαρμόζονται. Η επιλεκτική δικαιοσύνη, και η ατιμωρησία ενεχομένων σε υψηλού επιπέδου υποθέσεις διαφθοράς τείνει να καταστεί καθημερινό φαινόμενο. Οι πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνθέτουν μια ολιστική εικόνα ανομίας και περαιτέρω οπισθοδρόμησης στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Την διαφωνία μου για το ονοματολογικό σάς την έχω εκφράσει σε όλους τους τόνους! Πιστεύω ότι κάνετε μεγάλο λάθος παίρνοντας για μια ακόμη φορά θέση, αγνοώντας την ουδετερότητα που θα έπρεπε να επιδείξει το κοινοβούλιο σε αυτό το διεθνές ανοιχτό ζήτημα.
Η στάση σας αυτή -το έχω ξαναπεί- δεν βοηθάει, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να συντηρεί τη δυσμενή κατάσταση της χώρας, να επιτρέπει στην πολιτική ελίτ της ΠΓΔΜ, να καλλιεργεί το έλλειμμα ανάπτυξης της απαραίτητης πολιτικής κουλτούρας του σεβασμού των κανόνων δικαίου και του συμβιβασμού, να επενδύει στον εθνικισμό, να αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης και να αγνοεί την έλλειψη προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας.


 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.