Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Καμία αναβάθμιση δε μπορεί να εφαρμοστεί αν η Τουρκία δε συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. και Τουρκίας.

Κύριοι συνάδελφοι,
Μια πιθανή αναβάθμιση της παρωχημένης τελωνειακής ένωσης που βρίσκεται σε ισχύ για περισσότερο από 21 χρόνια, οφείλει πρωτίστως να σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην περιοχή.
Και το λέω αυτό, γιατί καλούμαστε να τοποθετηθούμε ως Επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα σε μια περίοδο όπου ο Erdoğan εξασφαλίζει την παντοδυναμία του πάνω στη δυστυχία εκατομμυρίων προσφύγων, πάνω στα συντρίμμια της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πάνω στην ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ελευθερίας του τύπου, με μαζικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση και με συλλήψεις και κατηγορίες για εθνική προδοσία αντιφρονούντων ακαδημαϊκών και Κούρδων πολιτών και πολιτικών. Με απειλές προς τις γειτονικές χώρες, με παραβιάσεις εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την αμφισβήτηση του στάτους κβο της περιοχής.
Συμφωνώ απόλυτα με την εισηγήτρια ότι είναι ανάγκη μια τέτοια αναβάθμιση, αν καταλήξει κάποτε, να εμπεριέχει σαφείς ρήτρες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός τους σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της τουρκικής δημοκρατίας. Ρήτρες που δεν θα αποτελούν απλά διακοσμητικό στοιχείο όπως συμβαίνει για πολλές από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
Επιπλέον είναι ανάγκη να συσταθεί ένας σύγχρονος, αυτόματος, δεσμευτικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών ώστε να εκλείψουν οι συμπεριφορές παραβιάσεων της τελωνειακής ένωσης που παρατηρήθηκαν από την τουρκική πλευρά όλο το προηγούμενο διάστημα.
Τέλος κύριοι συνάδελφοι, καμία αναβάθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις για την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου προς όλα τα Κράτη Μέλη, και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.