Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξωτερικού

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό : Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά 20/07/2009
 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό : Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά

Θέμα: “Άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξωτερικού”

Με την αριθμ. 35/15-05-09 εγκύκλιο της Γενικής Δ/νσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίστηκαν τα θέματα σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής παροχής στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο εξαιρούνται από τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής παροχής οι “συνταξιούχοι που είναι κάτοικοι εξωτερικού των οποίων αρμόδιο είναι το Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών. Επίσης, οι κάτοικοι εξωτερικού που πληρώνονται στην Ελλάδα μέσω πληρεξουσίου και μαι φορά το χρόνο έχουν αναστολή με κωδικό αναστολής 09”.
Επειδή το ενημερωτικό έντυπο που εξέδωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους Έλληνες εργαζόμενους στις ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με την Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ κυρώθηκε με το νόμο 2186/ΦΕΚ 14/8-2-94, “εξασφαλίζεται η ισότητα ασφαλιστικής μεταχείρισης με τους υπηκόους του Κράτους όπου εργάζονται. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος Έλληνας εργάζεται στις ΗΠΑ έχει τα ίδια κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον υπήκοο ΗΠΑ.
Το ίδιο ισχύει και για τον υπήκοο ΗΠΑ εργαζόμενο στην Ελλάδα, ο οποίος έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον Έλληνα υπήκοο.”
Επειδή έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών και διαμαρτυριών από συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που διαμένουν στις ΗΠΑ για την άνιση μεταχείριση που υφίστανται.


Ερωτάται η κ. Υπουργός,

Έχετε σκοπό και πότε να άρετε την αδικία που υφίστανται οι Έλληνες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που διαμένουν στις ΗΠΑ και να τους αποδώσετε εφάπαξ οικονομική παροχή που πήραν και οι διαμένοντες στην Ελλάδα συνταξιούχοι;

 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής


______________
Σοφία Σακοράφα
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »