Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ενημέρωση από τη Σοφία Σακοράφα σχετικά με την ετήσια έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Στην ψηφοφορία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τελευταία ετήσια έκθεση προόδου της πΓΔΜ ψήφισα αρνητικά. Ο Σλοβένος εισηγητής Ivo Vajgl συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό από τις τροπολογίες που είχα καταθέσει, κυρίως σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνη και του τύπου, τη λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

 Τροπολογίες επίσης για την αναγνώριση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, ως ουσιωδών στοιχείων της διαδικασίας διεύρυνσης και της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Ωστόσο, η πάγια διαφωνία μου για το ονοματολογικό αλλά και η έμμεση υπόνοια ότι αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών και ως τέτοιο δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν μου επιτρέπουν να στηρίξω την έκθεση.

Επιπλέον, η απόλυτη διαφωνία μου ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην έκθεση, με οδήγησε στο να καταθέσω οριζόντια τροπολογία στο κείμενο που να διαγράφει τον όρο αυτό. Δυστυχώς, το κείμενο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία καθώς, οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, στήριξαν για μια ακόμη φορά την έκθεση, αφήνοντας την GUE/NGL ως τη μοναδική πολιτική ομάδα που το καταψήφισε.
Ως σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL θα καταθέσω εκ νέου τροπολογίες εν όψει της ψηφοφορίας της έκθεσης στην ολομέλεια, ώστε να διαγραφούν τα σημεία αυτά που θεωρώ ότι υποδαυλίζουν τον εθνικισμό και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.