Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Υποβάθμιση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ερώτηση προς τους Υπουργούς : Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο 23/09/2008
 

Αθήνα 23/09/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς : Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη
Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο

Θέμα: Υποβάθμιση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα είναι μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή υπεύθυνη για την προστασία των πολιτών έναντι οποιασδήποτε επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Ν.2472/97).
Η ανωτέρω Ανεξάρτητη αρχή με την αρ. 58/2005 απόφασή της, επέτρεψε τη λειτουργία του συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης C4I (293 μηχανήματα λήψης και καταγραφής εικόνας και 49 μηχανημάτων που προϋπήρχαν), “αποκλειστικώς για τη διαχείριση της κυκλοφορίας υπό προϋποθέσεις....”.
Επειδή έχει απαγορεύσει ρητώς τη λειτουργία των καμερών που είναι εγκατεστημένες σε διασταυρώσεις ή οδικούς άξονες, όταν έχει διακοπεί η κυκλοφορία, όπως κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, διαδηλώσεων κ.λ.π.
Επειδή με την αριθμ. 14/2007 απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επιτράπηκε υπό την εποπτεία Εισαγγελικού Λειτουργού, η λειτουργία των κυκλωμάτων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, εκδηλώσεων κ.λ.π. με την προϋπόθεση ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις.
Επειδή κατά το Σύνταγμα μόνη αρμόδια για να επιτρέψει ή όχι τη χρήση καμερών είναι η ανωτέρω ανεξάρτητη αρχή.
Επειδή ήδη οι κάμερες χρησιμοποιήθηκαν στην πορεία στις 17/11/2007.
Επειδή και ο νέος πρόεδρος της Αρχής, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε ότι είναι εσφαλμένη η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, αλλά και η νομοθετική διάταξη του Υπ. Δικαιοσύνης που απαιτεί εισαγγελική άδεια για τη δημοσιοποίηση ονομάτων δραστών σοβαρών αδικημάτων.

Ερωτάται οι κ.κ. Υπουργοί,
1) Έχετε σκοπό να συνεχίσετε τη χρήση των καμερών, σε διαδηλώσεις πορείες κ.λ.π.;
2) Έχετε σκοπό να θωρακίσετε την αξιοπιστία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σεβόμενοι τις αποφάσεις της, αλλά και να αντιμετωπίσετε τις ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγούν σε αδυναμία αντιμετώπισης του ρυθμού αύξησης των εισερχομένων υποθέσεών της;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής


______________
Σοφία Σακοράφα
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »