Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Σημαντικός εταίρος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ η Κούβα.

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα υποστήριξε με ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη «Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας» (Political Dialogue and Cooperation Agreement) της ΕΕ με την Κούβα, η οποία έχει στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε θέματα εμπορίου, συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη κατέληξαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, την οποία η κα Φεντερίκα Μογκερίνι έχει χαρακτηρίσει «ιστορικό βήμα» και «νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις Ε.Ε. – Κούβας».

Παρότι ωστόσο με το σχέδιο Έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ε.Κ. για την σύναψη της συμφωνίας, συμφώνησε το σύνολο των μεγάλων πολιτικών ομάδων, δύο συντηρητικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ, ΕΛK/PPE και ΕΣΜ/ECR, καθώς και οι Φιλελεύθεροι/ALDE επιθυμούν αυτή να συνοδευτεί με ψήφισμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- κάτι που δεν συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις για άλλες χώρες και ούτως ή άλλως το θέμα αυτό καλύπτεται από την ίδια την συμφωνία.
Η κυρία Σακοράφα εχθές στην ολομέλεια του Ε.Κ με παρέμβασή της δήλωσε ότι
“παρά την μεγάλη προσπάθεια της εισηγήτριας, είναι λυπηρό ότι ορισμένες πολιτικές ομάδες προσπάθησαν να μετατρέψουν το ψήφισμα του κοινοβουλίου σε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα” κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και είναι προφανές ότι γίνεται λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων .
Τόνισε ωστόσο ότι πιστεύει “ότι η έγκριση της Συμφωνίας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η γρήγορη ολοκλήρωση της επικύρωσης από τις αρμόδιες αρχές των Κρατών μελών, θα είναι αναντίρρητα προς το συμφέρον όλων”.
Η Κούβα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και η αναβάθμιση των σχέσεων είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, με αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα για δύο πλευρές.
Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κούβας και να χαιρετήσουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας.
Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα για την συμφωνία ΕΕ-Κούβας στην ολομέλεια του Ε.Κ

“Κύριοι συνάδελφοι,
Έχω επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση μου ότι η συμφωνία συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου αποτελεί ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης της Κούβας.
Έχω τονίσει ότι αυτή η κοινή προσπάθεια πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αμοιβαιότητας και συνεργασίας, χωρίς όρους και διακρίσεις.
Το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων, οφείλεται στο ότι και οι 2 πλευρές επέδειξαν αμοιβαία εμπιστοσύνη σεβάστηκαν τις πολιτικές δεσμεύσεις και εργάστηκαν με την απαραίτητη προσήλωση.
Αντιθέτως, παρά την μεγάλη προσπάθεια της Εισηγήτριας, είναι λυπηρό ότι ορισμένες πολιτικές ομάδες προσπάθησαν να μετατρέψουν το ψήφισμα του κοινοβουλίου σε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι προφανείς.
Πιστεύω, όμως ότι η έγκριση της Συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η γρήγορη ολοκλήρωση της επικύρωσης από τις αρμόδιες αρχές των Κρατών μελών, θα είναι αναντίρρητα προς το συμφέρον όλων”.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.