Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στο Ευρωκοινοβούλιο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε χθες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, με αφορμή τη συζήτηση της Έκθεσης για τη “Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τις Διεθνείς Πολιτιστικές Σχέσεις”.

“Επιβεβλημένη πρακτική απόδειξη ότι σεβόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, είναι η άμεση επιστροφή από τα Κράτη Μέλη, πολιτιστικών κειμηλίων και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες καταγωγής τους” ανέφερε η κυρία Σακοράφα.
Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία αποδεικνύει την αναγκαιότητα “οι φιλόδοξες διακηρύξεις για προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να αποδεικνύονται από συγκεκριμένες πράξεις”.
Ολόκληρη η παρέμβασης της κας Σακοράφα στο Ευρωκοινοβούλιο
“Κυρία Επίτροπε,
Ο πολιτισμός μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, να συντελέσει στην αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών αποτελώντας αναπόσπαστο πυλώνα των διμερών και πολυμερών συμφωνιών της Ε.Ε.
Αυτό απαιτεί επαρκή και αυξανόμενη χρηματοδότηση και κυρίως προγράμματα για τη νεολαία.
Κύριοι συνάδελφοι,
Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις μου στην ερμηνεία των μεθόδων και των μέσων για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου επισημαίνω ότι δεν αρκεί μόνο αυτό.
Επιβεβλημένη πρακτική απόδειξη ότι σεβόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού είναι η άμεση επιστροφή από τα Κράτη Μέλη, πολιτιστικών κειμηλίων και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες καταγωγής τους.
Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αποδεικνύει την αναγκαιότητα οι φιλόδοξες διακηρύξεις για προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να αποδεικνύονται από συγκεκριμένες πράξεις”.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.