Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

H Γουατεμάλα να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή κατά της ατιμωρησίας να αναπτύξει τις δραστηριότητές της και να εκπληρώσει την εντολή της

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Με αφορμή την απόφαση του προέδρου της Γουατεμάλα, Τζίμι Μοράλες, η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες των χωρών της κεντρικής Αμερικής, Σοφία Σακοράφα προέβη από κοινού με τους αντιπροέδρους της Αντιπροσωπείας σε δήλωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Αντιπροσωπείας στην απέλαση του Επιτρόπου της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας, Iván Velásquez, από τη Γουατεμάλα.

Η Διεθνής Επιτροπή κατά της ατιμωρησίας (CICIG) που βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνεχιζόμενη διαδικασία προώθησης των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυσης των κρατικών θεσμών καθώς και στην αποκάλυψη πολυάριθμων σκανδάλων διαφθοράς στη Γουατεμάλα.
Από το 2007 ως σήμερα η CICIG έχει διενεργήσει περισσότερες από 200 έρευνες εκ των οποίων οι 160 έχουν οδηγήσει σε απαγγελίες κατηγοριών εναντίον Προέδρων, υπουργών πρώην διευθυντών της Εθνικής αστυνομίας, απόστρατων στρατηγών, πολιτικών, επιχειρηματιών, εμπόρων ναρκωτικών, εκτελεστών κλπ.
Από αυτή την άποψη η ανανέωση της εντολής της CICIG από τον νυν Πρόεδρο της χώρας το Σεπτέμβρη του 2015, συνιστά θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό τον λόγο χαιρετίστηκε και στηρίχθηκε σε κάθε ευκαιρία από την Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κεντρική Αμερική.
Οι ευρωβουλευτές, στη δήλωση αυτή χαιρέτησαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γουατεμάλα που ανέτρεψε την απόφαση του Προέδρου Morales και κάλεσαν την κυβέρνηση της Γουατεμάλα να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή κατά της ατιμωρησίας να αναπτύξει τις δραστηριότητές της και να εκπληρώσει την εντολή της, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.


Ακολουθεί το κείμενο της Ανακοίνωσης:
                                                                                                                                                              Βρυξέλλες, 31 Αυγούστου 2017
Δήλωση της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες των χωρών της κεντρικής Αμερικής, ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και των Αντιπροέδρων, σχετικά με την απέλαση του Επιτρόπου της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας Velásquez και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γουατεμάλας.


Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με την απόφαση του Προέδρου της Γουατεμάλα Τζίμι Μοράλες, να δηλώσει persona non grata τον Επίτροπο της Διεθνούς Επιτροπής κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) Iván Velásquez. Η απόφαση αυτή συνιστά σοβαρό εμπόδιο στον αγώνα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της διαφθοράς στη Γουατεμάλα.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γουατεμάλα που ανέτρεψε την απόφαση του Προέδρου Morales με το σκεπτικό ότι ο Πρόεδρος εξέδωσε αδικαιολόγητα την απόφαση απομάκρυνσης, παραβιάζοντας το σύνταγμα της Γουατεμάλας και τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την Διεθνή Επιτροπή κατά της ατιμωρησίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής στη Γουατεμάλα από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2015, οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν από κοντά την προσπάθεια που ξεκίνησε η Διεθνής Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα. Οι ευρωβουλευτές μετά από συνάντηση τους με την Γενική Εισαγγελέα της Γουατεμάλας κα. Thelma Aldana είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τη δέσμευση του δικαστικού σώματος για την εδραίωση του κράτους δικαίου στη χώρα.
Καλούμε τον Πρόεδρο Jimmy Morales και την κυβέρνηση της Γουατεμάλα να επιτρέψουν στη Διεθνή Επιτροπή κατά της ατιμωρησίας να αναπτύξει τις δραστηριότητές της χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει την εντολή της. Υπογραμμίζουμε τη σημασία του σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Η Γουατεμάλα δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας και των προσπαθειών για την προώθηση και την προάσπιση του κράτους δικαίου.


Σοφία Σακοράφα, Πρόεδρος
Γκαμπριέλ Μάτο, Αντιπρόεδρος
Κατερίνα Κινίτσι, Αντιπρόεδρος

 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.