Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ερώτηση προς τη Φεντερίκα Μογκερίνι για την 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ερώτηση προς την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κατέθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, με θέμα τα μέτρα της Ε.Ε. κατά του Ισραήλ για τις μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σύλληψη της δεκαεφτάχρονης παλαιστίνιας Άχεντ Ταμίμι, από τον ισραηλινό στρατό, στη Δυτική Όχθη, η παράνομη προφυλάκιση της και η κεκλεισμένων των θυρών εκδίκαση της, εγείρουν ερωτηματικά για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Ισραήλ, αφού το περιστατικό αυτό κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι.

Λαμβάνοντας υπόψη:

-την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που έχει κυρώσει το Ισραήλ και ορίζει ότι «η φυλάκιση οποιουδήποτε παιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέτρο ύστατης προσφυγής και να είναι όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν».

-τη κατάφωρη παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης που απαγορεύει τη μεταφορά προστατευόμενων προσώπων από το έδαφος των κατεχομένων εδαφών στο έδαφος της χώρας κατοχής, ανεξαρτήτως κινήτρου.

-τη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους 350 φυλακισμένους ανηλίκους στο Ισραήλ

-την έντονη ανησυχία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε. και του OHCHR (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights) για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης ανηλίκων.

-τις έντονες ανησυχίες της Επιτροπής των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ιδιαίτερα την εκτίμηση ότι κανένα από τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προφυλάκιση της ανήλικης.

Ερωτάται η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος:

-Δέχεται ότι τα γεγονότα αυτά συνιστούν ευθεία παραβίαση του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

-Πότε σκοπεύει να προτείνει στα κράτη-μέλη την ενεργοποίηση του άρθρου 2 για την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με το Ισραήλ;

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.