Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

GUE/NGL Study Days - Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, από τις 4 εως τις 7 Ιουνίου για το “Study Days” που διοργάνωσε εκεί η ευρωομάδα της Αριστεράς.

Ακολουθεί η ομιλία :

 

Φίλες και φίλοι θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ στις ημερίδες εργασίας της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Στις τελευταίες εκλογές η ευρωομάδα μας σχεδόν διπλασίασε τη δύναμή της αποτυπώνοντας τις ανησυχίες και τις αγωνίες των λαών της Ευρώπης για τη δυνατότητα εφαρμογής μιας εναλλακτικής πολιτικής, απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.

Αυτό αποτυπώθηκε και στις εθνικές εκλογές ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Την τελευταία πενταετία οι πολιτικές εξελίξεις ήταν και ραγδαίες και σημαίνουσες.

Με κύριο φαινόμενο την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη -σε μερικές χώρες συγκυβερνά- και την εμβάθυνση του προβληματισμού για την ενωμένη Ευρώπη με ενίσχυση των δυνάμεων των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών.

Το BREXIT ήταν το εκκωφαντικότερο παράδειγμα αυτών των εξελίξεων, στον αντίποδα της πολιτικής διεύρυνσης που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα τα τραγικά αποτελέσματα των πολέμων, στους οποίους δυστυχώς η Ευρώπη συμμετείχε ενεργά, αλλά και των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών μας έκαναν μάρτυρες του μεγαλύτερου προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος του αιώνα μας και ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο τα ουσιαστικά δομικά και πολιτικά ελλείμματα της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι ημερίδες εργασίας της ευρωομάδας της Αριστεράς συμπίπτουν και με ένα χρονικό ορόσημο για την Ελλάδα.

Την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου στο τέλος του Αυγούστου.

Η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να υπογράψει και να εφαρμόσει πιστά το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο με σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Και λέω τυπική γιατί οι ανειλημμένες δεσμεύσεις για τη συνέχιση εφαρμογής αυτών των σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων εκτείνονται πέραν της 20ετίας, ενώ η λεγόμενη εποπτεία, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, θα είναι παρόμοια σκληρή με τα προγράμματα.

Η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακριβώς επειδή εφάρμοσε πιστά και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αλλά και τις δεσμεύσεις που προβλέπονται, οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την υπερδεκαετή κρίση για την οποία φυσικά είναι υπεύθυνες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η πάγια προσωπική μου θέση, αλλά και η επίσημη καταστατική θέση της ευρωομάδας μας, είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι υπαίτιος για όλα τα δεινά των λαών και αδιέξοδος όσον αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Ο αγώνας και η πάλη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών αφενός και η ανάγκη κατάθεσης από πλευράς της Αριστεράς μιας επεξεργασμένης πρότασης εναλλακτικής πολιτικής αφετέρου, είναι οι συνεκτικοί κρίκοι όλων των εθνικών αντιπροσωπειών που συμμετέχουμε στην ευρωομάδα.

Θεωρώ λοιπόν επιτακτική την ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά σήμερα και ειδικά στην Ελλάδα εμπεριστατωμένα, υπεύθυνα και έντιμα στο ερώτημα:

μπορεί η εφαρμογή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής να βγάλει από την κρίση μια χώρα προς όφελος του λαού της, όπως υποστηρίζει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ή η αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό με εφαρμογή εναλλακτικής πολιτικής είναι η μόνη προοπτική για τους λαούς ;

Με απλά λόγια η Αριστερά έχει λόγο ύπαρξης και οι προτάσεις της έχουν πεδίο εφαρμογής ή είναι απλές θεωρίες ελιτίστικων Forum προβληματισμού ;

Ελπίζω οι εργασίες μας να συνεισφέρουν εποικοδομητικά σε αυτόν τον προβληματισμό και να απαντήσουν στα ερωτήματα των πολιτών.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.