Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μετανάστευση και πρόσγυγες.

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

« Με ποιό ηθικό κύρος υπερασπίζεται η Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη Συνθήκες και αξίες που περιφρονούνται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταπατούνται από τα μέλη του ίδιου του θεσμού που εκπροσωπείτε;» ρώτησε η Σοφία Σακοράφα στην ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα παγκόσμια σύμφωνα μετανάστευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία :

Κύριοι συνάδελφοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι πρωτοστατεί στα παγκόσμια σύμφωνα του ΟΗΕ για μια ασφαλή, εύτακτη και νόμιμη μετανάστευση και διατείνεται ότι υπερασπίζεται και διεκδικεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση για το προσφυγικό. O σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των Κρατών όσο και από τα Κράτη προς τους πρόσφυγες, θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών αυτών.

Την ίδια στιγμή, πληρώνει την Τουρκία για να κρατάει τους πρόσφυγες αποκλεισμένους και τη χρηματοδοτεί για να αγοράζει τεθωρακισμένα για να τους αποτρέπει να φτάνουν στην Ευρώπη, παραβιάζοντας εν γνώση της τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ανέχεται κράτη μέλη της να κλείνουν σύνορα, να μη δέχονται πρόσφυγες και να μπλοκάρουν την αναγκαία αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αν όλα αυτά δεν συνιστούν ωμές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως ορίζονται στα ίδια τα κείμενα της Ε.Ε. τότε τι είναι;

Θα ήθελα να μου απαντήσετε από το Συμβούλιο, με ποιό ηθικό κύρος υπερασπίζεται η Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη Συνθήκες και αξίες που περιφρονούνται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταπατούνται από τα μέλη του ίδιου του θεσμού που εκπροσωπείτε;

Ποιά είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό; Μόνο αυτό θέλω να μου πείτε. Θα παρέχουμε ή δεν θα παρέχουμε ως Ε.Ε. διεθνή προστασία στου πρόσφυγες; Θέλουμε ή δεν θέλουμε ως Ε.Ε. ασφαλείς διόδους μετανάστευσης βασισμένη σε μια ανθρωποκεντρική μεταναστευτική πολιτική. Αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα μας τα Παγκόσμια Σύμφωνα θα καταλήξουν νεκρό γράμμα.
  

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv