Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διαιωνίζονται οι αυθαιρεσίες της Αλβανίας κατά της ελληνικής μειονότητας.

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

«Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας, την ελληνική.» Επισήμανε η Σοφία Σακοράφα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης της Επιτροπής για την Αλβανία το 2018.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία :

Κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε Φλινκεστάιν,

Έχετε παρουσιάσει μια αρκετά ισορροπημένη έκθεση.
Ωστόσο, θέλω να σταθώ σε ένα από τα ενταξιακά προαπαιτούμενα που αφορούν στην έκθεση και αφορά στο πλήρη σεβασμό των μειονοτήτων.

Όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στην φετινή έκθεση η Αλβανία θα πρέπει να εργαστεί ως οφείλει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της εκπαίδευσης και των ποσοστών απασχόλησης όλων των μειονοτήτων στη χώρα. Ενώ όμως αναφέρεστε σε άλλες μειονότητες (πχ Ρομά και των Αιγυπτίων κλπ), δεν αναφέρετε τίποτα για την ελληνική μειονότητα.
Όπως γνωρίζετε η Αλβανία ψήφισε πέρυσι νόμο – πλαίσιο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Όμως, αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας, την ελληνική.

Παραμένουν τα εμπόδια στην ταυτοποίηση των μελών της, στην δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα ενώ επίσης αφήνεται άλυτο το περιουσιακό. Συνεχίζουν να μην αναγνωρίζονται, ως μειονοτικές, περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες, όπως είναι η Χειμάρρα, τα ελληνικά χωριά στον Αυλώνα κα.

Και τα επισημαίνω αυτά γιατί γνωρίζετε ασφαλώς τα περιστατικά που έχουν προηγηθεί κατά το προηγούμενο έτος κατά των ιδιοκτησιών, μελών της ελληνικής κοινότητας παραβιάζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των μειονοτήτων;
Μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που προώθησε η Αλβανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας και παρά τις αρνητικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη της Αλβανίας.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv