Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η γνώση της Ιστορίας είναι το μόνο όπλο μας για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη της.

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

Κα Σακοράφα,

Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού σ’ ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Περικοπές παντού, μείωση συντάξεων, μείωση του κοινωνικού κράτους, προκλητική περιφρόνηση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Όλα αυτά δεν είναι «βούτυρο στο ψωμί» όλων των ακροδεξιών κομμάτων που αυξάνουν τα ποσοστά τους καθημερινά;

Περιγράφετε ακριβώς το περιβάλλον στο οποίο «ανθίζει» η ακροδεξιά.

Αυτό το περιβάλλον, όμως, το διαμορφώνουν τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» όπως συνηθίζεται να λέγεται.

«Δημοκρατικές» κυβερνήσεις αποφασίζουν για απαξίωση του κοινωνικού κράτους, για μείωση μισθών και συντάξεων, για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ.

Ο «μπαμπούλας» της ακροδεξιάς χρησιμοποιήθηκε από αυτές ακριβώς τις πολιτικές δυνάμεις, για να περιορίσουν ελευθερίες και να εφαρμόσουν ακραίες  νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αυτή η σχέση όσο ήταν ελεγχόμενη εξυπηρετούσε μια χαρά τους σχεδιασμούς του πολιτικού κατεστημένου και των οικονομικών συμφερόντων που το στηρίζουν.

Όταν όμως η ακροδεξιά, τροφοδοτούμενη από αυτό το περιβάλλον, απέκτησε δύναμη είτε «συνεταιρίστηκε» με αυτούς που τη γέννησαν και συγκυβερνούν, όπως στην Ολλανδία, στην Αυστρία κι αλλού, είτε αυτονομήθηκε και πήρε την εξουσία, όπως στην Ιταλία.

Η ουσία όμως είναι ότι υπηρετούν κι εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς πολιτικές ακραίας  λιτότητας.

Πριν μερικά χρόνια στην εκπομπή «Στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου είχατε πει συγκεκριμένα: «Ο Φασισμός και ο ναζισμός έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι γεννιούνται και ανδρώνονται όταν υποχωρεί η δημοκρατία». Σήμερα πόσο επίκαιρη είναι αυτή η επισήμανση;

Η ερώτησή σας συμπληρώνει την προηγούμενη.

Η υποχώρηση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών, είναι η βασική προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν αυτές οι ακραίες πολιτικές.

Με την κατάλληλη προπαγάνδα αλλά και με στοχευμένες παρεμβάσεις, προετοιμάζεται το έδαφος και γίνονται «εκπτώσεις» στη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών.

Στην  Ελλάδα το βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.

Προηγήθηκε η απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και των ίδιων των Βουλευτών με στοχευμένη προπαγάνδα των μέσων.

Για λόγους καθαρά προσχηματικούς, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές χρειάζονταν δημοκρατικό μανδύα με την επικύρωσή τους από τα Κοινοβούλια.

 Όταν ήρθε η ώρα να ψηφιστούν το 1ο και το 2ο και το 3ο μνημόνιο οι Βουλευτές, χωρίς ενδοιασμούς, δέχθηκαν να ψηφίσουν χιλιάδες σελίδες με εκατοντάδες νομοθετήματα, πολλά εκ των οποίων είχαν συνταχθεί κι εκτός Ελλάδας, χωρίς καν να έχουν το χρονικό περιθώριο μιας απλής ανάγνωσης.

Το προκλητικά τραγικό δε, ήταν ότι η φτωχοποίηση του λαού, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και οι κατά παραγγελία συνθηκολογήσεις σε εθνικά θέματα, έγιναν για τη «σωτηρία της πατρίδας».

Δεν νομίζω να υπάρχει ευνοϊκότερο περιβάλλον για να ζωντανέψουν τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη αν υπάρχουν εξοντωμένοι λαοί; Ποιό δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, στις πρακτικές που υπάρχουν σήμερα και οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση;

Αξίζει να ανατρέξουμε στην ιδρυτική καταστατική πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.», «Η Ένωση έχει σκοπό να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της και την ευημερία των λαών της.», «Η Ένωση προάγει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.», «Στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ένωση προβάλλει και προωθεί τις αξίες της …… καθώς και στην αυστηρή τήρηση και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου και, ιδίως, στον σεβασμό των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.» κλπ κλπ .      

Αυτό είναι το όραμα που «πούλησαν» - συγχωρείστε μου την έκφραση -  στους λαούς οι οικονομικές ελίτ της Ευρώπης.

 Όπως είναι φανερό, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Το γεγονός όμως ότι αυτό το όραμα λειτούργησε σαν συνεκτικός κρίκος στους λαούς της Ευρώπης, αποδεικνύει ότι οι λαοί και το πιστεύουν και το θέλουν.

 Όσο κι αν προσπαθούν να το θολώσουν, παραμένει επιτακτικά ζητούμενο.

Κι επειδή οι κύκλοι της Ιστορίας γράφονται από πολλές γενιές, συνεχίζω να πιστεύω ότι απέναντι στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, μπορούμε να αντιτάξουμε την παγκοσμιοποίηση αυτού του οράματος.                                                                                                    

Ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε ότι «Κανείς δε θα ανέβει στο παλκοσένικο του κόσμου και θα πει να ανοίξει ξανά το Άουσβιτς. Ο φασισμός θα έρθει ντυμένος με τα πιο αθώα ρούχα». Σήμερα η δική μας υποχρέωση απέναντι στα φαινόμενα φασισμού που ανακύπτουν καθημερινά ποιά πρέπει να είναι;

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. που αποφάσισα να επαναφέρω στην επικαιρότητα σαν προσφορά στους αναγνώστες σας.

Με πάρα πολύ απλό τρόπο περιγράφει και το περιβάλλον και την σκοπιμότητα της ανάπτυξης του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη σήμερα, «ντυμένος με τα πιο αθώα ρούχα».

Αυτό που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία, είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη!

Η γνώση της Ιστορίας είναι το μόνο όπλο μας για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη της.

Αυτό όμως όσο εύκολο κι αν ακούγεται, χρειάζεται μια διαρκή προσπάθεια και τις περισσότερες φορές βρίσκεται στον αντίποδα και σε σύγκρουση με τη λήθη που προσπαθεί να επιβάλλει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Γι’ αυτό και δεν εννοείται αντιφασιστικός αγώνας, αν παράλληλα δεν στοχεύει και στην ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η θέση σας στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι λίγο-πολύ γνωστή. Σήμερα με τα τελευταία γεγονότα και την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών ποιά είναι η θέση σας. Αυτή η απόφαση είναι ένα επικίνδυνο βήμα για το μέλλον της Ελλάδας και της περιοχής; Σας ανησυχούν οι εξελίξεις και τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν;

Η εξωτερική πολιτική ενός κράτους αντανακλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του.

Μια στιβαρή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική ασκείται από μια στιβαρή και αποτελεσματική Κυβέρνηση που έχει  την εμφανή στήριξη του λαού της.

Εάν κάποια από αυτές τις συνθήκες δεν ισχύει , τότε απλά δεν έχεις «ταυτότητα». Η «ταυτότητα» όμως είναι απαραίτητη  για το χτίσιμο συμμαχιών, ώστε να μπορείς να περνάς τις θέσεις σου.

Και στα δύο κυρίαρχα εθνικά ζητήματα, Σκοπιανό και Κυπριακό, η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει ταυτότητα, με ορατό αποτέλεσμα τις προσωπικές πολιτικές τόσο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών όσο και του Υπουργού Εθνικής  Άμυνας, με παρατηρητή τον Πρωθυπουργό.

Είναι γνωστό ότι η πίεση για οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό υπακούει στους σχεδιασμούς των Αμερικανικών συμφερόντων.

Επίσης είναι εμφανές ότι και η Γερμανία και η Γαλλία, θεωρητικά οι δύο πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης, ακολουθούν πολιτικές που εξυπηρετούν τα στενά εθνικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Σε αυτό το περιβάλλον η έλλειψη ταυτότητας αποδείχτηκε τραγική για την Ελλάδα.

Μικρή σημασία έχει η παραίτηση του κ. Κοτζιά και, γνωρίζοντάς τον, δεν έχω καμία αγωνία και απορία για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης.

Από κάθε άποψη – και μακριά από μένα οι εθνικιστικές κορώνες- η Ελλάδα βγαίνει χαμένη και τακτικά και στρατηγικά από αυτή την διαπραγμάτευση.

Έχετε εκφράσει επανειλημμένα τις έντονες διαφωνίες σας για τα μέρη της συμφωνίας που αφορούν τη γλώσσα και την εθνότητα. Έχετε πει ότι είναι αδύνατον να αποδεχθούμε ότι ένα τμήμα μιας περιοχής μιλά εκ μέρους των λαών ολόκληρης της Μακεδονίας. Όλα αυτά τα εκφράσατε και στη συνάντηση που είχατε τέλη Αυγούστου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Δημητρόφ, στις Βρυξέλλες. Τι απάντηση πήρατε;

Φυσικά και εξέφρασα αναλυτικά τις διαφωνίες μου και τις ανησυχίες μου στον κ. Δημητρώφ.

Όπως καταλαβαίνετε δεν πήρα καμιά συγκεκριμένη απάντηση.

Αντιθέτως έμμεσα και άμεσα υποστήριξε τις δημόσιες τοποθετήσεις του για Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, εκφράζοντας την πάγια θέση της κυβέρνησής του.

«Δεν έχετε άλλοθι για τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζεται. Μην ελπίζεται σε επιείκεια την ώρα της πολιτικής και ιστορικής σας κρίσης», είπατε στον πρωθυπουργό παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τι απάντηση πήρατε;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησε να απαντά προσωπικά στον καθένα, υπέθεσα ότι μπορεί να έπαιρνα κι εγώ μια απάντηση.

Δεν είχα αυτή την «τιμή»!

Πιστεύω ότι το έκανε για λόγους οικονομίας χρόνου!

Είχαμε  συνεργαστεί στενά προεκλογικά ενόψει της ανάληψης της κυβέρνησης, γι’  αυτό και γνωρίζει πολύ καλά, ότι γνωρίζω πολύ καλά, ποιές εναλλακτικές πολιτικές μπορούσε να εφαρμόσει σε συγκεκριμένους τομείς  και μάλιστα στο συγκεκριμένο στενό - συστημικό πλαίσιο.

Συστημικές παρεμβάσεις που να έχουν άλλη κατεύθυνση και να δημιουργούν προϋποθέσεις αλλά και πίστη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Γι αυτό ίσως δεν μου απάντησε, γιατί δεν μπορούσε να επικαλεστεί κανένα άλλοθι για την απόλυτη συνθηκολόγηση.

Πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής. Είστε ευχαριστημένη από την παρουσία σας και το έργο σας στο Ευρωκοινοβούλιο; Αλήθεια τι δημοσιότητα παίρνουν αυτές οι πρωτοβουλίες σας στην Ελλάδα. Έχετε πάρει αποφάσεις για την επόμενη μέρα;

Υπενθυμίζω ότι είμαι μέλος στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας και στην Επιτροπή Αναφορών  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης είμαι πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κεντρική Αμερική.

Η προσπάθειά μου, από όποια θέση, ήταν να προβάλω και όπου μπορούσα να περάσω  τις πολιτικές μου θέσεις και απόψεις. Παρά το ότι η ομάδα της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ανήκω, είναι μικρή (52 μέλη) και οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν την ευνοούν , θέλω να πιστεύω ότι πέτυχα περισσότερα θετικά αποτελέσματα από όσα επέτρεπαν αυτοί οι συσχετισμοί.

Σε κάθε περίπτωση  εκτιμώ ότι εξάντλησα όλες τις δυνατότητες, προσωπικές και αντικειμενικές,  που είχα στη διάθεση μου.

Για πολλούς και διάφορους λόγους – κι ο νοών νοείτω – η αλήθεια είναι ότι οι δράσεις μου κι οι  πρωτοβουλίες μου δεν προβάλλονται τουλάχιστον ισότιμα με άλλους συναδέλφους, ακόμα κι αν έχουν άμεσο οικονομικό  όφελος για την Ελλάδα όπως το  νομοθέτημα PRIMA (διάθεση κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία) που εισηγήθηκα και  έγινε αποδεκτό.

Αυτό φυσικά δεν με πτοεί να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου από όπου κι αν βρίσκομαι.

Τον τελευταίο λόγο πάντα τον έχει ο πολίτης.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »