Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Tο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΄΄ Αντώνης Τρίτσης ΄΄

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς :1. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά 2. Υπουργό ΕΣΏΤΕΡΙΚΩΝ κ. Προκόπη Παυλόπουλο 11/02/2009

 


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς :
1. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά
2. Υπουργό ΕΣΏΤΕΡΙΚΩΝ κ. Προκόπη Παυλόπουλο


Θέμα : Tο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΄΄ Αντώνης Τρίτσης ΄΄

Tο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΄΄ Αντώνης Τρίτσης ΄΄ είναι ένας χώρος μοναδικής οικολογικής αξίας συνολικής έκτασης 1.150 στρεμμάτων και αυτή τη στιγμή μετά και την καταστροφή στην Πάρνηθα αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό πνεύμονα του Λεκανοπεδίου.
Η χλωρίδα και η πανίδα του αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο φυσικού κάλλους που διατηρείται μέσα στον οικιστικό ιστό, φιλοξενώντας 145 περίπου διαφορετικά είδη πτηνών.

Το Πάρκο παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ το 1993 στον Οργανισμό Αθήνας, ενώ από το 2001 η χρήση του παραχωρήθηκε στον ΑΣΔΑ και από τα τέλη του 2002 δημιουργήθηκε φορέας διαχείρισης του Πάρκου με τη συμβολή του ΑΣΔΑ και των όμορων Δήμων.

Επειδή τα τελευταία χρόνια μεγάλα τμήματα του Πάρκου παραμένουν αναξιοποίητα.

Επειδή η συντήρησή του είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα οι τεχνητές λίμνες να έχουν μετατραπεί σε βάλτους, οι πυροσβεστικοί κρουνοί να μην λειτουργούν και οι εγκαταστάσεις να παρουσιάζουν έντονα τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των αναγκαίων έργων διατήρησης του Πάρκου.

Επειδή εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Πάρκο βρίσκεται σήμερα στη ΄΄μαύρη λίστα΄΄ των ευρωπαικών προγραμμάτων και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαικά κονδύλια.

Επειδή ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης που συστάθηκε με σκόπο τη φροντίδα του Πάρκου αποδείχθηκε ένα πολυδαίδαλο σχήμα που στην πράξη δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση.

Επειδή τμήμα του Πάρκου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί σημαντικό επιπλέον τμήμα του σε ιδιώτη για κατασκευή χώρου με νεροτσουλήθρες.

Επειδή αυτός ο σπάνιος χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.


Επερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί :

1.Για τη μη απόδοση στον ΑΣΔΑ του υπολοίπου ποσού που έχει συμφωνηθεί με το ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 19/02/2004.

2.Για την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος των τριών Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού στους οποίους ανήκει γεωγραφικά το Πάρκο, οι οποίοι ζητούν η διοίκηση να περάσει στους τρείς Δήμους και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο.

3.Για την παραχώρηση του Πάρκου σε ιδιωτικές δραστηριότητες που δε συνάδουν με τη φυσιογνωμία του .

4.Για την ανάληψη των απαιτούμενων εκ μέρους σας δράσεων προκειμένου το Πάρκο να αναδειχθεί σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτό κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου.

 

 


Οι επερωτώντες Βουλευτές

Σοφία Σακοράφα

 


 

 


 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ