Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ανύπαρκτες οι Μονάδες Παρηγορητικής Αγωγής στο Ε.Σ.Υ.

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό : κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Δημήτριο 25/06/2008
 

Αθήνα 25/06/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό : κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Δημήτριο

Θέμα: <<Ανύπαρκτες οι Μονάδες Παρηγορητικής Αγωγής στο Ε.Σ.Υ.>>


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως το 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από καρκίνο, εκ των οποίων το 30-40% θα υποφέρει από πόνο στα αρχικά στάδια της νόσου, ενώ το 80-90% στα τελικά στάδια. Επίσης, 1 στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως από 40-60 ετών υποφέρει από μέτριο ή έντονο χρόνιο πόνο και 1 στους 3 είναι ανίκανος να ζήσει μόνος λόγω του πόνου.
Οι ανεπτυγμένες χώρες όπως η Δανία καταναλώνουν 23 φορές περισσότερη μορφίνη απ' ότι στην Ελλάδα, ενώ τα Κέντρα Πόνου όπου υπάρχουν στη χώρα μας, υπολειτουργούν ή χαρακτηρίζονται ως <<κέντρα φαντάσματα>>, ενώ όσα απ' αυτά λειτουργούν, βασίζονται στον εθελοντισμό και στην ευαισθησία γιατρών και εργαζομένων.
Επειδή στόχος των Κέντρων Πόνου είναι η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των νοσούντων αλλά και η αξιοπρέπεια των καρκινοπαθών.
Επειδή τα Κέντρα Πόνου δεν προβλέπονται στους κανονισμούς των νοσοκομείων, ούτε είναι στελεχωμένα με επιστήμονες, ενώ επιπλέον δεν τους διατίθεται χώρος, προσωπικό και υποδομές.
Επειδή τους συνανθρώπους μας που είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τον πόνο τους εκμεταλλεύονται κυρίως ιδιώτες εφ' όσον οι νοσούντες, έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στις υπηρεσίες τους.
Επειδή η διάθεση παυσίπονων φαρμάκων στην χώρα μας είναι ελλειπής, καθώς πρόκειται για παλιά φθηνά φάρμακα χωρίς περιθώριο κέρδους


Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1)Έχετε σκοπό και πότε να κάνετε καταγραφή των αναγκών του Ελληνικού Πληθυσμού αλλά και των υφισταμένων δομών προκειμένου να θεσμοθετηθούν Ιατρεία Πόνου και Παρηγορητικής Ιατρικής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

______________
Σοφία Σακοράφα

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »