Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Απειλούνται με έξωση 2.000 ψυχικά πάσχοντες μετά το οικονομικό αδιέξοδο των ξενώνων που τους φιλοξεν

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ  προς τον Υπουργό : Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο 25/07/2008

Αθήνα 25/07/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό : Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο

Θέμα: “Απειλούνται με έξωση 2.000 ψυχικά πάσχοντες μετά το οικονομικό αδιέξοδο των ξενώνων που τους φιλοξενεί”


Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώ” αλλά και της εκπροσώπου του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος “Ψυχαργώς” στην Αττική, το Υπουργείο Υγείας περικόπτει από το 2005 μέχρι σήμερα τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, ενώ δεν καταβάλλει επαρκώς τα λειτουργικά έξοδα με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι υπάλληλοι να μένουν απλήρωτοι για μήνες.
Επειδή εξαιτίας των προαναφερόμενων ελλείψεων έχει μειωθεί δραματικά το απασχολούμενο προσωπικό στους ξενώνες, ενώ πολλοί ξενώνες κινδυνεύουν με έξωση λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν το ενοίκιο.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε έμπρακτα ως το 2005 στη λειτουργία των ξενώνων, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή τους στην επανένταξη των ψυχικά πασχόντων στον κοινωνικό ιστό.
Επειδή η αδιαφορία του Υπουργείου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα εξαναγκάσει 2.000 ψυχικά πάσχοντες να επιστρέψουν από τους 405 ξενώνες που κινδυνεύουν να κλείσουν, στα ψυχιατρεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Έχετε πρόθεση να χρηματοδοτήσετε επαρκώς και πότε αυτούς τους ξενώνες, δεδομένου ότι ο πολιτισμός μιας χώρας αποδεικνύεται από την έμπρακτη συμπαράσταση της, προς τα αδύναμα μέλη της και από τις πολιτικές που εφαρμόζει ώστε να μην τα περιθωριοποιεί;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής


______________
Σοφία Σακοράφα

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »