Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ

Tεχνητό κατασκεύασμα, κατά παραγγελία εξωγενών παραγόντων, χαρακτήρισε την συμφωνία η Σοφία Σακοράφα...

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση Νικολά Δημητρόφ, Σοφίας Σακοράφα

Έπειτα από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Δημητρόφ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ανεξάρτητη ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Σοφία  Σακοράφα, στο γραφείο της, στις Βρυξέλλες.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Διαιωνίζονται οι αυθαιρεσίες της Αλβανίας κατά της ελληνικής μειονότητας.

«Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας, την ελληνική.» Επισήμανε η Σοφία Σακοράφα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης της Επιτροπής για την Αλβανία το 2018.

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Απάντηση Σακοράφα στον Παπαδημούλη στην ολομέλεια.

Απάντηση Σακοράφα στον Παπαδημούλη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο 13.06.2018

Δείτε τη σχετική συζήτηση εδώ.

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Η βία δεν αποτελεί λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τόνισε η Σοφία Σακοράφα για την Νικαράγουα.

Η Σοφία Σακοράφα καταδικάζει «τη βία που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στην Νικαράγουα.Η  βία δεν αποτελεί λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.»

Τρίτη, 29 Μαϊου 2018

Σοφία Σακοράφα: Οι καταδίκες της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μόνο στα λόγια. Δεν συνοδεύονται από μέτρα.

Την απουσία μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας, επισήμανε η Σοφία Σακοράφα, αναφέροντας ότι οι καταδίκες της ΕΕ είναι μόνο στα λόγια.

Γραπτή ερώτηση για την κυπριακή ΑΟΖ κατέθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ζητώντας να μάθει αν η ΕΕ έχει λάβει προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της για τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

“Πάρτε μέτρα για όσα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα, αλλιώς ας σταματήσει η συζήτηση”

Έντονη κριτική προς την ΕΕ άσκησε με τοποθέτηση της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση της, επισήμανε ότι η Χαμάς, την οποία κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν “τρομοκρατική οργάνωση” είναι εκλεγμένη κυβέρνηση από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και αυτό θα πρέπει να το αποδεχθούν. 
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Σοφία Σακοράφα στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συρία: Όχι στο όνομά μας, κύριε Μακρόν και κυρία Μογκερίνι

Ξεκάθαρη θέση κατά της στάσης των κρατών-μελών της ΕΕ που καταστρατηγώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, αποφάσισαν να βομβαρδίσουν τη Συρία, πήρε η Σοφία Σακοράφα κατά την τοποθέτηση της στο Ευρωκοινοβούλιο στη συζήτηση για την Συρία. Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής άσκησε έντονη κριτική και στην Ύπατη Εκπροσώπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έσπευσε εκ των υστέρων να τους δικαιολογήσει και να το παρουσιάσει ως κοινή Ευρωπαϊκή θέση.

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Να κηρυχθούν persona non grata οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που ευθύνονται για τη βία στην Παλαιστίνη

Την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση της Ε.Ε. και κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, να λάβουν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να υποχρεώσουν το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά με γραπτή ερώτηση της προς την Φεντερίκα Μογκερίνι η Σοφία Σακοράφα, η οποία καταδικάζει έντονα την απρόκλητη δολοφονική βία του ισραηλινού στρατού εναντίον άμαχων Παλαιστίνιων.

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Η Σοφία Σακοράφα καταγγέλλει την Τουρκία για την εισβολή στο Αφρίν και ρωτά τη Μογκερίνι για τις εταιρείες που της πουλάνε όπλα.

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, καταγγέλλει την κατάληψη και κατοχή της πόλης Αφρίν από τον τουρκικό στρατό, η οποία “συνιστά πράξη επιθετικότητας, βαρβαρότητας και ωμής παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Η Σ. Σακοράφα για τα όπλα που πουλάνε ευρωπαϊκά κράτη σε όσους βομβαρδίζουν Συρία-Υεμένη.

Η Σοφία Σακοράφα ρωτά τη Μογκερίνι για τα όπλα που πουλάνε ευρωπαϊκά κράτη σε όσους βομβαρδίζουν τη Συρία και την Υεμένη και καταγγέλλει την Τουρκία που βομβαρδίζει τους Κούρδους και απειλεί τους γείτονες

Το θέμα της πώλησης ευρωπαϊκών όπλων στις εμπόλεμες περιοχές και την υποκρισία της ΕΕ έθιξε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, στη συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία.

Η κυρία Σακοράφα απευθύνθηκε στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τη ρώτησε αν μπορεί η Ε.Ε να επιβάλει εμπάργκο όπλων προς τα κράτη που βομβαρδίζουν στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού.

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Πώς μπορούμε να συζητάμε με μια χώρα υπό ένταξη όταν έχει εισβάλει παράνομα στο Αφρίν και όταν αμφισβητεί διεθνείς συμφωνίες;

Η παρέμβαση της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον Πρέσβυ της Ε.Ε. στον ΟΗΕ κ. João Vale de Almeida στη σνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων (AFET).

Σοφία Σακοράφα προς επίτροπο Χαν: Μην αγνοείτε τον ελληνικό λαό

Να μην αγνοεί τον ελληνικό λαό κάλεσε τον επίτροπο Johannes Hahn η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η κυρία Σακοράφα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της στην ολομέλεια, απευθυνόμενη στον κ.Χαν , του επισήμανε ότι στην σημερινή κρίσιμη καμπή που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, αυτός ο ίδιος χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», όπως έκανε σε πρόσφατη συνέντευξη στο περιοδικό Σπίγκελ, υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειες και συνεχίζοντας να δίνει λάθος μήνυμα στη κυβέρνηση των Σκοπίων.

“Ο ελληνικός λαός έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τα ζητήματα αυτά. Θα σας συνιστούσα να μην συνεχίσετε να τον αγνοείτε” είπε κλείνοντας την τοποθέτησης της η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής.

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Να ανασκευάσει ο κ.Χαν που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για την ΠΓΔΜ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο επίτροπος για την Διεύρυνση και την ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στην πΓΔΜ χρησιμοποίησε επανειλημμένα τον όρο "Μακεδονία".

Η συγκεκριμένη αναφορά παραβιάζει κατάφορα τόσο το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε. (ψηφίσματα 817, 845, 225 (1993) όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στις 27 Αυγούστου 2014 σε υπηρεσιακό σημείωμα της επικαλείται την ανάγκη του σεβασμού της επίσημης πρακτικής για την ονομασία.

Είμαι βέβαιη ότι ο Επίτροπος αντιλαμβάνεται πως δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους γλωσσικό «ολίσθημα», από ευρωπαίο αξιωματούχο, που λόγω της θέσης του έχει πλήρη γνώση για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης των Σκοπίων χωρίς να έχει λυθεί το ονοματολογικό. Η πραγματικότητα θα συνεχίσει να τους διαψεύδει.

Ο κ. Χαν είναι υποχρεωμένος ανταποκρινόμενος στην ευθύνη του θεσμικού του ρόλου να προβεί σε άμεση ανασκευή, προσδοκώντας ότι στο μέλλον το ζήτημα αυτό θα το αντιμετωπίζει, ως οφείλει, με την δέουσα προσοχή.

Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Η Ευρώπη να ασκήσει αυτόνομη εξωτερική πολιτική

Ομιλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στο Ιράν.

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Σοφία Σακοράφα: “Ο Τραμπ αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη”

“Η ΕΕ να αποκτήσει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αν θέλει να αποτελέσει το αντίβαρο στην καταστροφική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”

Στον θετικό ρόλο της συμφωνίας του 2015 και την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που έβγαλαν το Ιράν από την απομόνωση που του είχε επιβάλει η Δύση, αναφέρθηκε χθες σε ομιλία της η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκε η “Πυρηνική συμφωνία με το Ιράν”

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Σακοράφα σε Τουσκ και Γιούνκερ: Ωρολογιακή βόμβα η πολιτική σας για το μεταναστευτικό

Αυτό επεσήμανε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα κατά τη συζήτηση για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 19η - 20ης Οκτωβρίου και τα πρώτα βήματα για την έναρξη δημόσιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, παρουσία των Προέδρων Tουσκ και Γιούνκερ.

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Σοφία Σακοράφα προς ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: “Είναι η στιγμή να αποδείξετε ότι υπάρχει η έμπρακτη πολιτική βούληση για λύση στο ονοματολογικό”

Να αποδείξει ότι υπάρχει έμπρακτη πολιτική βούληση για λύση στο ονοματολογικό, ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ, κατά την ακρόαση του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα. 

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Σοφία Σακοράφα προς Γιοχάνες Χαν: “Δίνετε χρόνο και άλλοθι στην Τουρκία να συνεχίζει την πολιτική της, οδηγώντας τη δική σας σε αδιέξοδο”.

Έντονη κριτική για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία άσκησε απόψε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, απευθυνόμενη προς τον Επίτροπο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Η Σοφία Σακοράφα επισήμανε τη διπλή γλώσσα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα (σε περίοδο πριν από τις γερμανικές εκλογές) δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στην ΕΕ, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα εκθείαζε τη συνεργασία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ε.Ε. να πάρει θέση για τις κατεδαφίσεις ακινήτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές.

Η Ε.Ε. οφείλει να πάρει θέση στην καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από τις αλβανικές αρχές που συνεχίζουν τις μαζικές κατεδαφίσεις ακινήτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις Δρυμάδες της Χειμάρρας. 

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

H Γουατεμάλα να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή κατά της ατιμωρησίας να αναπτύξει τις δραστηριότητές της και να εκπληρώσει την εντολή της

Με αφορμή την απόφαση του προέδρου της Γουατεμάλα, Τζίμι Μοράλες, η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες των χωρών της κεντρικής Αμερικής, Σοφία Σακοράφα προέβη από κοινού με τους αντιπροέδρους της Αντιπροσωπείας σε δήλωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Αντιπροσωπείας στην απέλαση του Επιτρόπου της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της ατιμωρησίας, Iván Velásquez, από τη Γουατεμάλα.

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Να σταματήσει η αλβανική κυβέρνηση την προκλητική καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας v

Την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας απο την αλβανική κυβέρνηση καταγγέλει η Σοφία Σακοράφα με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή μετά την πρόσφατη παράνομη κατεδάφιση ακινήτων μελών της μειονότητας στη Χειμάρρα.

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Σημαντικός εταίρος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ η Κούβα.

Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα υποστήριξε με ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη «Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας» (Political Dialogue and Cooperation Agreement) της ΕΕ με την Κούβα, η οποία έχει στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε θέματα εμπορίου, συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη κατέληξαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, την οποία η κα Φεντερίκα Μογκερίνι έχει χαρακτηρίσει «ιστορικό βήμα» και «νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις Ε.Ε. – Κούβας».

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Τι άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να ανασταλούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις;

«Τι άλλο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια έκθεση προόδου και τι άλλο θα πρέπει να συμβεί ώστε να ανασταλούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις»;

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποκάλυψε στο μέγιστο βαθμό και το έλλειμα αλληλεγγύης και την απουσία πολιτικής βούλησης από την Ε.Ε.

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία.

Σχετικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της Έκθεσης του 2016 σχετικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της τουρκικής επιθετικότητας

“Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον εντεινόμενων και αυξανόμενων απειλών η στάση της Ε.Ε γίνεται μέρος του προβλήματος και μάλιστα ενός προβλήματος που όπως αποδεικνύει το παρελθόν μπορεί να πάρει κρίσιμες και επικίνδυνες διαστάσεις”

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από τη Σοφία Σακοράφα σχετικά με την τελωνειακή ένωση Ε.Ε και Τουρκίας

Αρνητικά ψήφισα στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού πλαισίου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από τη Σοφία Σακοράφα σχετικά με την ετήσια έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ

Στην ψηφοφορία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τελευταία ετήσια έκθεση προόδου της πΓΔΜ ψήφισα αρνητικά. Ο Σλοβένος εισηγητής Ivo Vajgl συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό από τις τροπολογίες που είχα καταθέσει, κυρίως σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνη και του τύπου, τη λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Η Αλβανία να εργαστεί για τον σεβασμό όλων των μειονοτήτων και για τις σχέσεις καλής γειτονίας

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την Aλβανία.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Καμία αναβάθμιση δε μπορεί να εφαρμοστεί αν η Τουρκία δε συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. και Τουρκίας.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Διχαστική πολιτική κουλτούρα και έλλειμμα συνεννόησης στην πΓΔΜ

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την πΓΔΜ.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Κατάθεση ερώτησης για τις τουρκικές παραβιάσεις στο χώρο των Ιμίων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Αντιπρόεδρο/Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Μογκερίνι

 

ΘΕΜΑ : Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η Ε.Ε. απέναντι  στις επανειλημμένες τουρκικές παραβιάσεις στα εξωτερικά της σύνορα;

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Θα έπρεπε να έχει ανασταλεί προ πολλού η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

Θα έπρεπε να έχει ανασταλεί προ πολλού η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας”, τόνισε η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος για τις Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Τα καταγγελτικά ψηφίσματα χωρίς αποτέλεσμα αν η ΕΕ συνεχίζει την ίδια πολιτική σχέσεων με Τουρκία

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κατάσταση των δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

ΕΕ και Ιράν να στηρίξουν το διάλογο και τη συνεργασία.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική της ΕΕ προς το Ιράν μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας,  η Σοφία Σακοράφα ως σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL  τόνισε τη σημασία της λήξης της απομόνωσης του Ιράν από τη Δύση ενώ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει αυτή η νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν ώστε να προωθηθούν τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην ευημερία των λαών.

Αναλυτικά η ομιλία:

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι αδύνατο να υπάρξει...

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά την Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία και ενημέρωση σχετικά με τη διερευνητική αποστολή της AFET στην Άγκυρα.

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ : ΕΝΤΑΞΙΑΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, Φρεντερίκα Μογκερίνι, μετά από ερώτηση της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, παίρνει σαφή θέση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Διαβεβαιώνει ότι το θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας θα συνεχίσει να παρακολουθείται από κοντά και θα τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές ως κριτήριο προόδου της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

'Η πολιτική “θωπείας” προς την Τουρκική πολιτική ελίτ επέτρεψαν ένα αντιδημοκρατικό πλέγμα διώξεων

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Ολομέλεια του Ε.Κ. κατά τη συζήτηση του θέματος: "Απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να άρει τη βουλευτική ασυλία 138 βουλευτών".

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Ποια μέτρα θα πάρει η Ε.Ε. για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εξωτερικά της σύνορα;

Ερώτηση 

προς την Αντιπρόεδρο/Ύπατη Εκπρόσωπο 

ΘΕΜΑ: Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η Ε.Ε. ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις στα εξωτερικά της σύνορα;

Τετάρτη, 25 Μαϊου 2016

Διχαστικές πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο- Ανησυχητικές συνθήκες για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά την στην ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (AFET).

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Σε υψηλούς τόνους η Σ.Σακοράφα για την κατάσταση στην Τουρκία

Παρέμβαση Σοφίας Σακοράφα κατά την πρώτη ανάγνωση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Τουρκίας στην AFET

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Η Σ. Σακοράφα ρωτά τον Υπ. Εξ. του Ιράν για τη συνεισφορά του Ιράν στην ειρήνη και τη σταθερότητα

Ερωτήσεις για το ρόλο του Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων που το έβγαλαν από την απομόνωση και για το πως αυτό θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη διεθνώς, έθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι εξελίξεις στην πΓΔΜ επιβεβαιώνουν την οπισθοδρόμηση σε καίριους τομείς με τον χειρότερο τρόπο.

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην πΓΔΜ.

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Σακοράφα v/s Γιούνκερ

Σκληρότατη είναι η κριτική που ασκεί, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα. Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, εγκαλεί την Ε.Ε για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση αλλά και για τη σύνδεση της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Πολιτική κρίση στην πΓΔΜ και η αποτυχία της διπλωματίας της Ε.Ε.

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή 

Θέμα: Πολιτική κρίση στην πΓΔΜ και η αποτυχία της διπλωματίας της Ε.Ε.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Αποτυχία της κυβέρνησης πΓΔΜ στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Επιτροπή

Θέμα: Αποτυχία της κυβέρνησης πΓΔΜ στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία

H ομιλία της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση ''Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας''

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Απαράδεκτες και υπονομευτικές αναφορες της Ε Ε στην ετήσια έκθεση Προόδου για την πΓΔΜ

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτες και υπονομευτικές αναφορες της Ευρωπαικής Επτιτροπής στην ετήσια έκθεση Προόδου για την πΓΔΜ

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Να αρθεί άμεσα η τιμωρητική πολιτική του εμπάργκο κατά της Κούβας

Δήλωση της Σοφίας Σακοράφα, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε.- Κεντρικής Αμερικής μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την άρση του εμπάργκο στην Κούβα.
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Αυθαίρετες οι δηλώσεις Γιουνκέρ για κοινές περιπολίες Τουρκίας - Ελλάδας στο Αιγαίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Αυθαίρετες δηλώσεις Γιουνκέρ για κοινές περιπολίες Τουρκίας - Ελλάδας στο Αιγαίο.

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Παρατεταμένη καθυστέρηση επικύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

Έλλειψη προόδου κατά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Αποκλίσεις στατιστικών αποτελεσμάτων σχετικά με τη Συμφωνία Σύνδεσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Αποκλίσεις στατιστικών αποτελεσμάτων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κεντρική Αμερική σχετικά με τη Συμφωνία Σύνδεσης

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

''Αποτελεί ανάγκη να σκύψουμε με προσοχή στα όσα έχει πετύχει αυτός ο περήφανος λαός''

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τις "Μελλοντικές σχέσεις Κουβας-ΕΕ."

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Όχι στην αύξηση των στρατιωτικών κονδυλίων του ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Η ΕΕ αδιαφορεί για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει η εξωτερική πολιτική της

Η ομιλία της ευρωβουλευτού  του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα «Η κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας».

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Ανυποχώρητοι στις προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Σκληρή στάση στους όρους και τις προποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε από τηΣοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.

Τετάρτη, 20 Μαϊου 2015

Η πολιτική της ΕΕ στην ΠΓΔΜ βαθαίνει την κρίση

   Σημείο αιχμής της παρέμβασης της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, υπήρξε η κατάσταση στο Κουμάνοβο, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για την κατασταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τετάρτη, 20 Μαϊου 2015

Η ΕΕ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα  στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Έκθεσης σχετικά με τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική και με τις προοπτικές πολιτικής σταθερότητας.

Το σχετικό βίντεο εδώ

Το σημερινό ψήφισμα για την πΓΔΜ προσβάλλει τη λογική μας

Για πολιτικές εκπτώσεων στις βασικές αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για πολιτικές υπεράσπισης κατά περίπτωση συμφερόντων, κατηγορεί η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

Το σχετικό βίντεο εδώ

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Για την ΠΓΔΜ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Για "θεσμικό ακροβατισμό" που εξυπηρετεί συμφέροντα περιφρονώντας βασικές καταστατικές αρχές της Ε.Ε. κατηγόρησε η Σοφία Σακοράφα τον εισηγητή για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. της οποίας είναι μέλος.

Το βίντεο της παρέμβασης εδώ

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Όλοι βλέπουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται εξαθλιώνει τους λαούς

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα σε παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, αργά τη Δευτέρα δήλωσε:

"Όλοι βλέπουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται εξαθλιώνει τους λαούς"

Εδώ το βίντεο

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Αποτελέσματα εκλογών και αλλαγές πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή

Θέμα: Αποτελέσματα εκλογών και αλλαγές πολιτικής

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Τι πολιτική παράγουμε εδώ μέσα;

Η παρέμβαση ενός λεπτού της Σοφίας Σακοράφα κατά τη σνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη 14 ιανουαρίου για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ελληνικές εκλογές.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Η πολιτική απειλών, εκβιασμών και συνεργασίας με ακροδεξιά στοιχεία που επέβαλαν συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα, είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή της Ουκρανίας σε κοινωνική και ανθρωπιστική βόμβα.
 

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Στο Κόκκινο 105.5fm για το Μπαρμπαρός

Σ. Σακοράφα: «Δυστύχημα αυτή η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα»

Το ηχητικό εδώ

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας καταδικάζονται απερίφραστα

'' Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας καταδικάζονται απερίφραστα καθώς αποτελούν επίθεση κατά της Ε.Ε. και των πολιτών της, απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για ουσιαστική λύση στο Κυπριακό και επιβάλλουν την επανεξέταση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.''

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με τις ''Τουρκικές ενέργειες που προξενούν εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου''

Το σχετικό βίντεο εδώ

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Μην αγανακτείτε για τον ISIS. Οι δικές σας πολιτικές τον γέννησαν

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τους ''Ευρωπαίους μαχητές του Ισλάμικού κράτους''

Το σχετικό βίντεο εδώ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων: η έκθεση για την πορεία της ΠΓΔΜ

Για "θεσμικό ακροβατισμό" κατηγόρησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα τον Štefan Füle, επίτροπο για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας , κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού του έργου του στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ, αναφερόμενη στην εισήγησή του που αφορούσε στην ΠΓΔΜ.

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Γερμανικές αποζημιώσεις

Θέμα: Παράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Συνθήκη Λισσαβώνας

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση επί των προτάσεων που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιος Παπανδρέου και 100 Βουλευτές του κόμματός του, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκα Παπαρήγα και 21 Βουλευτές του κόμματός της, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος και 13 Βουλευτές του κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαίκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης και οι 9 Βουλευτές του κόμματός του με τις οποίες ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο: «Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις»

17 Ιουνίου 2008
 

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008
Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv