Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

24/06/2009

Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».

.............

Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περνώ απευθείας στο τρίτο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου και στις διατάξεις 25 και 26, διατάξεις που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη. 
Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν κατάλαβε και δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση, αλλά ούτε και την κοινωνική ευαισθησία να καταλάβει τι είναι αυτό που διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και αντιστοίχως τι είναι αυτό που κλονίζει την κοινωνική ειρήνη. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν απαξιώνει τους θεσμούς και τους μετατρέπει σε όχημα διατήρησής της στην εξουσία την κλονίζει. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετατρέπεται κατά συνείδηση και κατ’ επιταγήσε «πλυντήριο» σκανδάλων δυναμιτίζεται η κοινωνική ειρήνη. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, το μέσο Έλληνα και εξοντώνει τις ασθενέστερες ομάδες υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν υποδέχεται τη παγκόσμια κρίση με σχέδιο στήριξης μόνο των μεγάλων και των ισχυρών και μάλιστα άνευ όρων, ενώ παραδίδει τον ελληνικό λαό βορά στους μεγαλοτραπεζίτες και στα τραστ, αδιαφορεί για την κοινωνική ειρήνη. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η ελληνική γη γίνεται αντικείμενο μπίζνας, με κυριότερη την περίπτωση του Βατοπεδίου, σαμποτάρεται η κοινωνική ειρήνη. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η Υγεία και η Παιδεία από παρεχόμενα αγαθά μετατρέπονται σε προϊόντα αγοράς διαλύεται η κοινωνική ειρήνη.
Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η ακρίβεια ελέγχεται από τα οικονομικά λόμπι και η περιφέρεια υφίσταται πολιτικές ερήμωσης και εγκατάλειψης, ανατρέπεται η κοινωνική ειρήνη. Δεν καταλαβαίνει ότι όταν οι συνταξιούχοι αιμορραγούν, οι πτυχιούχοι απογοητεύονται, οι δεκαπεντάρηδες οργίζονται, σπάει η κοινωνική ειρήνη. Καταλαβαίνει, όμως, πολύ καλά τι σημαίνει το ιδιώνυμο της κουκούλας.
Αναρωτιέμαι τι θα έκανε ένα στρατιωτικό καθεστώς για την τήρηση της τάξης. Ακριβώς ό,τι και η Κυβέρνηση. Δηλαδή, τη θεσμική στοχοποίηση και το στιγματισμό της φιγούρας του πιθανού εχθρού, περιφρονώντας προκλητικά όλα τα δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της αμφίεσης με ανάδειξη πολιτικού συμβολισμού, η ελευθερία αυτοπροστασίας των διαδηλωτών από απαγορευμένα και επικίνδυνα χημικά αέρια κ.λπ.. 

Κάποτε ήταν τα μακριά μαλλιά. 
Σήμερα οι κουκούλες. Και προχωράτε ακάθεκτοι, επαναφέροντας και την περιύβριση της αρχής, έναν επικίνδυνο δίαυλο δια του οποίου θα καθίσταται τιμωρητή η άσκηση της όποιας οξείας κριτικής κατά δημοσίων προσώπων, με κίνδυνο να επανέλθει σε ισχύ ουσιαστικά ένα νέο είδος περιύβρισης αρχής, αδίκημα που παραπέμπει σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά.

Όλοι, πλην της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, σε ό,τι αφορά την κουκούλα, το Δεκέμβρη συνόδευσα τα παιδιά μου στις μεγαλειώδεις μαθητικές διαδηλώσεις. Συγκρούστηκα όταν μια ολόκληρη διμοιρία χτυπούσε δεκατετράχρονα ανηλεώς, τους πετούσε χημικά και στο εξής συμβουλεύω τα παιδιά μου, καθώς και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις να φορούν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν για να αντιμετωπίσουν ασύλληπτες ποσότητες χημικών που υπάγονται στις απαγορευμένες ουσίες. Και ξέρετε γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης; Γιατί μετατρέπετε ειρηνικές διαδηλώσεις σε καταστάσεις ανάγκης. Το ίδιο κάνατε και στους Κρητικούς αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά και δεν διστάσατε να το κάνετε και παρουσία του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου.
Αντίστοιχα, όμως, δεν διέκρινα καμία θεσμική πρωτοβουλία όταν καταυλισμοί των Ρομά διαλύονται από αστυνομικές δυνάμεις, όταν μετανάστες καταξευτιλίζονται καθημερινά σε απαράδεκτους μαζικούς ελέγχους εγγράφων στο δρόμο, όταν χειροβομβίδες εκτοξεύονται στα στέκια μεταναστών ή όταν ακροδεξιές συμμορίες λυμαίνονται ανενόχλητες στα δυτικά προάστια ψάχνοντας για τη λεία τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά είναι μέτρα φόβου και φυσικά και η διάταξη της περιύβρισης αρχής. 
Να φοβίσετε θέλετε το μαζικό κίνημα, να φοβίσετε όσους ακολουθούν την πρακτική των διαδηλώσεων, να φοβίσετε όσους ακολουθούν την πρακτική της αντιπαράθεσης, ακόμη και της σύγκρουσης. Και θέλετε να φοβίσετε, γιατί πρώτοι από όλους φοβάστε εσείς. Και φοβάστε γιατί το σύστημά σας εξάντλησε όσες δυνατότητες ενσωμάτωσης είχε, εξάντλησε όσα κοινωνικά αποθέματα είχε και τώρα βλέπετε ότι μόνο εχθρούς μπορείτε να δημιουργήσετε.

Τώρα ξέρετε πώς μόνο συγκρούσεις σας περιμένουν. Ο φόβος που έχετε αφορά στην ίδια την επόμενη μέρα σας και ακριβώς αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος φόβος, ο απελπισμένος, ο απεγνωσμένος, ο φόβος του θύτη.
Δεν ξέρω ακόμη και πού αλλού μπορείτε να φθάσετε, όταν ακόμη και στα πλημμελήματα που τελούνται με κουκούλα, ο 
κατηγορούμενος που μπορεί λόγω ελαφρυντικού ή λόγω του νεαρού της ηλικίας του να τιμωρηθεί ακόμη και με μια μικρή ποινή φυλάκισης, δεν έχει το δικαίωμα ούτε να ανασταλεί η ποινή του ούτε να μετατραπεί σε χρηματική ούτε να τύχει ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, ενώ ταυτόχρονα στα άρθρα 14 έως 17 του ίδιου νόμου αποφυλακίζετε εμπόρους ναρκωτικών, εγκληματίες που τέλεσαν κακουργήματα κάθε φύσης και που τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης. Ακόμη και τη δυνατότητα σε κάθε μεγαλοκακοποιό να ζητήσει μετατροπή της ποινής του προς 3 ευρώ και μετά μετατροπή σε κοινωφελή εργασία.

Είστε επικίνδυνοι, κύριοι της Κυβέρνησης. Επικίνδυνοι για την κοινωνική ειρήνη, για το μαζικό κίνημα, για τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Είστε επικίνδυνοι για την ίδια τη Δημοκρατία.

Ευχαριστώ. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ