Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Προϋπολογισμός 2010

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010»

Το λόγο έχει τώρα η Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ.Σοφία Σακοράφα.


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του προϋπολογισμού θεωρείται η κυρίαρχη πολιτική πράξη της εκάστοτε Κυβέρνησης, μιας και είναι η έκφραση της πολιτικής της.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, όπως θα έπρεπε, άλλωστε, μιας και η ύπαρξη των κομμάτων που εκφράζονται στη Βουλή αντανακλά και τα πολιτικά ρεύματα της κοινωνίας.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό, παρ’ όλο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετρά λιγότερο από εκατό μέρες στην εξουσία και προήλθε από μια μεγάλη και καθαρή νίκη στις πρόσφατες εκλογές, παράμετροι και οι δύο που δίνουν στην παράταξή μου τη δυνατότητα και το δικαίωμα να τις επικαλεστεί στο διάλογο που γίνεται. Προεκλογικά έγιναν όσες προσπάθειες μπορούσε το σύστημα να υιοθετήσει, ώστε να προπαγανδίσει το «όλοι είμαστε ίδιοι». Έγινε μία τεράστια προσπάθεια σχεδόν από όλους να παρουσιαστούν οι πολιτικές του μοναδικές, αποκλειστικές και η πορεία της χώρας μονόδρομος.
Το ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκε σε αυτήν την καταιγιστική προπαγάνδα με όλες του τις δυνάμεις, προτείνοντας ένα άλλο όραμα για τη χώρα και καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την υλοποίησή του. Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε ούτε μία ώρα ανοχή ούτε μία ώρα περίοδο χάριτος. Και όταν ακόμα μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπιστώσαμε το μέγεθος του ψέματος και της πολιτικής εξαπάτησης από τους απερχόμενους, ακόμα και τότε δεσμευτήκαμε σε όλους τους τόνους για την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος.
Και ερχόμαστε σήμερα με τον προϋπολογισμό που καταθέτει η Κυβέρνηση να πείσουμε και να αποδείξουμε για την αμετακίνητη πίστη μας στην υλοποίηση αυτού του άλλου οράματος για τη χώρα. Το ερώτημα είναι: Πέρα από τη στεγνή ανάγνωση αριθμών και λογαριασμών, η πολιτική που προτείνουμε είναι η πολιτική που υποσχεθήκαμε στην κατεύθυνση μιας δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου μέσα από την ανακατανομή του; Είναι η πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με παράλληλη ενίσχυση της ανάπτυξης; Είναι η πολιτική που αναβαθμίζει την αξιοπιστία της χώρας, εξασφαλίζει την εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία της; Είναι, εν τέλει, μια άλλη πολιτική, μια προοδευτική πολιτική, μια πολιτική που στόχο έχει το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας;
Μετά από τόσους συναδέλφους που μίλησαν και μετά από την αναλυτική τοποθέτηση, χθες, του Υπουργού Οικονομίας και σήμερα, του αρμόδιου Υφυπουργού, θα ήταν περιττό από τη δική μου πλευρά να επιστρατεύσω αριθμούς και λογαριασμούς.
Επειδή, όμως, όπως προανέφερα, πιστεύω ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι κατ’ εξοχήν συζήτηση πολιτικής αντιπαράθεσης, θέλω να σταθώ στο πολιτικό μήνυμα που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό μήνυμα που δίνει η κατάθεση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού. Και δε θα το υπερασπιστώ μέσα από τα δικά μου επιχειρήματα, αλλά από τις αντιδράσεις και την επιχειρηματολογία των πολιτικών αντιπάλων.
Το τελευταίο διάστημα αναπαράγεται στο έπακρον το προεκλογικό επιχείρημα: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση, επιχείρημα που το επικαλούνται κατά κόρον αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την κρίση. Τις πρώτες μας μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η άποψη αυτή διαχεόταν σαν προφητική εκτίμηση «δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά». Εξελίχθηκε σε διαβεβαιωτική συμπερασματική εκτίμηση «είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν τις απαιτήσεις των αγορών» και όταν διαπίστωναν ότι διαψεύδονταν καθημερινά, επιστράτευσαν όλο το οπλοστάσιο, ακόμα και τον κύριο υπεύθυνο για πολλά δεινά τηςχώρας, με πρόσφατη την εγκληματική διακυβέρνηση 1990-1993.
Το αποκορύφωμα δε είναι το πολιτικό επιχείρημα που προβλήθηκε μέσα από αυτήν την Αίθουσα. Το ΠΑΣΟΚ, ειπώθηκε,
είναι εγκλωβισμένο στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Μα, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αυτή είναι μία από τις πολλές ποιοτικές μας διαφορές. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μας δεν είναι τα δικά σας ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα. Είναι δεσμεύσεις που μας επιβάλλει η ιδεολογία μας και τα πολιτικά μας πιστεύω.
Και μόνο το γεγονός αυτής της λυσσαλέας αντίδρασης και των ευτελών επιχειρημάτων από το σύστημα και τους εκφραστές του, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την οικτρή οικονομική κατάσταση, ισχυροποιεί περαιτέρω τα πιστεύω μας, ότι η πολιτική μας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας.
Και αυτή η κορύφωση της αντίδρασης με την επιστράτευση τόσων και τόσων δεν είναι άσχετη με τα νομοσχέδια που ήδη ψηφίστηκαν στη Βουλή. Ακόμα και την ώρα που ψηφίζονταν, η Νέα Δημοκρατία αντιδρούσε με την έκπληξη στο πρωτόφαντο «ό,τι είπαμε προεκλογικά και σε περιεχόμενο, αλλά και σε χρόνο υλοποίησης το εφαρμόζουμε κατά γράμμα στην Κυβέρνηση». Άλλη μία από τις πολιτικές μας διαφορές. Εννοούμε ό,τι λέμε, γιατί το πιστεύουμε.
Δεν θα αναφερθώ στο θράσος της κριτικής όσον αφορά το χρόνο αντίδρασής μας από τη Νέα Δημοκρατία ούτε και στο λαϊκισμό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Ελπίζω κάποια στιγμή να νιώσουν την ανάγκη της συγγνώμης προς τον ελληνικό λαό, όπως τους κάλεσε και χθες να κάνουν ο Υπουργός Οικονομικών. Και αυτό δεν είναι προς ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι αναγκαία συνθήκη ουσιαστικής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Διότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο τον οποίο πρέπει και να τον υπηρετήσει.
Από την άλλη πλευρά, άκουσα συναδέλφους της άλλης Αριστεράς να φτάνουν στο σημείο να μας ρωτούν με ποιο δικαίωμα απευθυνόμαστε στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και ζητάμε κατανόηση και υπομονή.
Με το δικαίωμα, κύριοι συνάδελφοι, που μας δίνει η συνταύτιση με τα προβλήματα της κοινωνίας και ειδικά αυτών των στρωμάτων της. Με το δικαίωμα που αντλούμε από τη δική τους πίστη στο όραμα που προτείνουμε και στο δρόμο που προτείνουμε, τη δική τους πίστη που έχει εκφραστεί πολλές φορές με το να μας αναθέτουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και μάλιστα, σε πολύ δύσκολες εποχές και κρίσιμες στιγμές, με την πίστη που αντλούμε από το δικό τους δικαίωμα να μας κρίνουν, να μας κατακρίνουν, όταν είναι αναγκαίο, αλλά και να συμμετέχουν και να
συνδιαμορφώνουν την πολιτική που αφορά το παρόν και το μέλλον μας.
Και προς τους συναδέλφους της άλλης Αριστεράς, προς τους οποίους η πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος του Κινήματος για τη διαμόρφωση μιας άλλης, πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την ανάταξη της χώρας, θέλω να πω τούτο: Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σίγουρα δεν είναι ο προϋπολογισμός που θα θέλαμε όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ να καταθέσουμε.
Ο προϋπολογισμός που είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε να φέρουμε τα επόμενα χρόνια στη Βουλή, είναι αυτός που θα υλοποιεί όλες τις διακηρυγμένες δεσμεύσεις μας, που θα έχει πετύχει τα υπεσχημένα ποσοστά για τη δημόσια δωρεάν παιδεία και έρευνα, που θα έχει ενσωματώσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, που θα περηφανεύεται για την ποιότητα και την προοπτική της δημόσιας υγείας, που θα αντλεί έσοδα από τις πρωτοπόρες πολιτικές στην κατεύθυνση της «πράσινης» ανάπτυξης, που θα καθρεφτίζει την αξιοκρατία και την εντιμότητα του κράτους, ο προϋπολογισμός που, επιτέλους, θα έχει αναβαθμίσει την πολιτική και τους πολιτικούς στους κυρίαρχους
και ανεξάρτητους διαμορφωτές του μέλλοντος της πατρίδας μας.
Το σημερινό προϋπολογισμό, ο οποίος χαρακτηρίστηκε προϋπολογισμός ανάγκης, εγώ θεωρώ προϋπολογισμό-ασπίδα, προϋπολογισμό ορίου για το μη παρακάτω, προϋπολογισμό αφετηρίας για το αύριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε επίγνωση και της ευθύνης μας και των υποχρεώσεών μας, αλλά κυρίως, έχουμε πίστη στο όραμά μας και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα να μπει εμπόδιο στην πορεία μας. Όσο και αν ακούγεται κοινότοπο, αυτή η πρόκληση αφορά όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται.
Με τις σκέψεις αυτές και με αυτήν την αποφασιστικότητα, υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό.
Ευχαριστώ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »