Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ναρκωτικά, επερώτηση

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

03/04/2009

Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών

Η κ. Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχει το λόγο για πέντε λεπτά.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της επερώτησής μας περιλαμβάνει δύο λέξεις κλειδιά. Κάνουμε λόγο για πολιτική και για συνειδητή επιλογή, καταστροφική πολιτική στον τομέα των ναρκωτικών και συνειδητή επιλογή υπονόμευσης των κέντρων πρόληψης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εδώ δεν γίνεται λόγος για πολιτική ανικανότητα, δεν γίνεται λόγος για πολιτική αδυναμία, δεν γίνεται λόγος για έλλειψη συντονισμού. Βεβαίως και σαφώς σας λέω, ότι η κατάσταση της πλήρους απορρύθμισης στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, η κατάσταση της πλήρους ανυπαρξίας Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών, η κατάσταση της πλήρους διάλυσης των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, που απορρέει από την αντίληψή σας ότι οι εξαθλιωμένοι χρήστες είναι μιάσματα, που απορρέει από τη λογική σας ότι οι περιπλανώμενες σκιές στο κυνήγι της επόμενης δόσης είναι χαμένη από χέρι, που απορρέει από τη λογική σας αντίληψη περί χρήσιμων και μη χρήσιμων πολιτών και που έχει βέβαια σαν αποτέλεσμα πρακτικές πολύ προσφιλείς στην πολιτική σας κουλτούρα, τη χειραγώγηση, τη γκετοποίηση και την καταστολή. Μόνο μέσα από αυτήν την πολιτική εξηγούνται, όχι δικές μας εκτιμήσεις, αλλά οι οδυνηρές διαπιστώσεις των αρμοδίων.
Τη διαπίστωση ότι στην ευαισθησία διαφόρων φορέων στηρίζεται πια ο Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων για να καταφέρει να επιβιώσει, από την στιγμή που η πολιτεία έχει αποτινάξει από πάνω της την υποχρέωσή της προς τα κέντρα πρόληψης και κατ’ επέκταση προς τους πολίτες δεν την κάνουμε εμείς, αλλά ο Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Στέφανος Τζιμογιάννης.
Τη διαπίστωση ότι το ΚΕΘΕΑ ουδέποτε εκλήθη από την Κυβέρνησή σας, μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν παγώσει οι τόσο αναγκαίες προσλήψεις, δεν την κάνουμε εμείς, αλλά το ίδιο το ΚΕΘΕΑ.
Τη διαπίστωση ότι έμειναν στο συρτάρι του προηγούμενου Υπουργού οι υποσχέσεις για τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης μέσα στις φυλακές, όπως τις Φυλακές των Τρικάλων, δεν την κάνουμε εμείς, αλλά οι υπεύθυνοι των Προγραμμάτων Αποτοξίνωσης του ΚΕΘΕΑ.
Τη διαπίστωση ότι τα δεκαπέντε μέτρα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αποτελούν ένα ακατέργαστο μείγμα μέτρων, αποτελούν εξαγγελίες δραστηριοτήτων, που μοιάζουν «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα», χωρίς ιεράρχηση και συνοχή, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς υλοποίηση και προϋπολογισμούς, χωρίς στοιχεία κόστους του σχεδίου -εάν εξαιρέσει κανείς τα χρήματα για την εθνική εκστρατεία πρόληψης- δεν την κάνουμε εμείς, αλλά οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ.
Την καταγγελία ότι το τοξικολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης που καλύπτει τριάντα δύο νομούς, δεν χρηματοδοτείται με τα απαραίτητα 80.000 ευρώ ετησίως, θέμα που έχει φθάσει και στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, δεν την κάνουμε εμείς, αλλά ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης κ. Τσούγκας.
Την καταγγελία ότι οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης είναι απλήρωτοι κι έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομίας δεν την κάνουμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι για περισσότερα από δέκα χρόνια συμβάλλουν σημαντικά με τις παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης ουσιών και γενικότερα προαγωγής υγείας στα σχολεία, στην οικογένεια και στην ευρύτερη κοινότητα.
Την καταγγελία ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει οδηγήσει πολλά κέντρα πρόληψης ανά την Ελλάδα σε διακοπή λειτουργίας και άλλοι οδηγούνται σε αδιέξοδο δεν την κάναμε εμείς, αλλά ομόφωνα με ψήφισμα που σας απέστειλαν οι φορείς που αποτελούν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης και Εξαρτησιογόνων ουσιών Νομού Αχαΐας.
Τη διαπίστωση ότι οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Στήριξης αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης και στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών καταρρέει το σύστημα ψυχοκοινωνικής στήριξης, αλλά και εγκαταλείπεται και ο στόχος του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» δεν την κάναμε εμείς αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τη διαπίστωση ότι πριν από το 2004 στις λίστες αναμονής του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών ήταν εγγεγραμμένα χίλια άτομα, ενώ ο αριθμός σήμερα είναι πέντε χιλιάδες, εικόνα που δείχνει ότι το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ έχει ουσιαστικά
σταματήσει, δεν την κάναμε εμείς, αλλά προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ.
Τη διαπίστωση ότι στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο πεθαίνει το 1% των χρηστών των λιστών αναμονής δεν την κάναμε εμείς, αλλά ο υπεύθυνος μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στη βόρεια Ελλάδα Κώστας Γαζγαγίλης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ μιλάει η πραγματικότητα, μιλούν οι πρωταγωνιστές, μιλούν οι εξαθλιωμένοι χρήστες και οι οικογένειές τους και δεν χωρούν αφελείς αιτιάσεις. Όταν μιλάμε για χιλιάδες χρήστες σε όλη την Ελλάδα, δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που αργοπεθαίνουν εγκαταλειμμένοι. Μιλάμε για τα παιδιά μας, για τους νέους μας που ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι γίνονται καθημερινά θύματα της ένοχης απραξίας σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντεγκλήσεις, για μικροπολιτικές κορώνες. Για το λόγο αυτό η παρακάτω τεκμηρίωση δεν έχει καμία σχέση με εισπρακτικά πολιτικά οφέλη, παρά μόνο με την αλήθεια μου, όπως την αισθάνομαι και όπως τη ζω.
Η Κυβέρνησή σας δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ναρκωτικών. Η Κυβέρνησή σας δεν διαθέτει καμία πολιτική βούληση για τους «losers», για τους περιθωριακούς, για τους εξαθλιωμένους, για τους ηττημένους, για τους αντιπαραγωγικούς, για τους κατεστραμμένους. Η Κυβέρνησή σας και η παράταξή σας ασχολιόταν και ασχολείται πάντα με τους κομψευόμενους, τους ιλουστρασιόν εξωφύλλων, με τα golden boys, με τα business boys του Βατοπεδίου, με τους ισχυρούς και επιτυχημένους τραπεζίτες των 28.000.000.000 ευρώ.
Όλοι οι υπόλοιποι είναι φύρα. Ιδιαιτέρως δε οι χρήστες που κοστίζουν πολύ, απέχουν τόσο πολύ από την ορθότητα και την κανονικότητα του συντηρητικού και μη ανεκτικού σας περιβάλλοντος, που η μόνη πολιτική που αναπτύσσετε απέναντί τους, είναι η εξευτελιστική καταστολή, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
Λυπάμαι και φαντάζομαι ότι ως άνθρωποι λυπάστε και εσείς, όταν σκύβετε και μαζεύετε το κέρδος των πτωμάτων της πολιτικής σας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

................................................................

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κ. Σακοράφα έχει το λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τι στεγνή γλώσσα είναι αυτή που χρησιμοποιούμε; Τι αριθμολαγνία; Μιλάμε για ασθενείς, μιλάμε για νέα παιδιά και λέμε σώθηκαν δέκα, σώθηκαν είκοσι, περιμένουν τριάντα.
Ξέρετε πόσοι περιμένουν στις λίστες; Ξέρετε πόσα παιδιά περιμένουν στην ουρά, πεθαίνουν και δεν προλαβαίνουν; Ξέρετε πόσες οικογένειες ταλαιπωρούνται; Ξέρετε πόσες οικογένειες αποκλείονται κοινωνικά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία;
Εσείς που λέτε ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε, πιστεύετε ότι βάζοντας έστω και μία δραχμή σε αυτόν τον προϋπολογισμό, χάνει το κράτος; Εγώ σας λέω ότι επενδύει στο μέλλον, γιατί μιλάμε για νέα παιδιά και αυτά τα νέα παιδιά θα πρέπει εμείς να τα σώσουμε.
Είπε ο κ. Αδρακτάς προηγουμένως ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα και πρέπει να ντρεπόμαστε. Εγώ ντρέπομαι πραγματικά. Το λέμε εμείς αυτό σαν Βουλευτές στους πολίτες, των οποίων τα συμφέροντα πρέπει να προασπίζουμε και να παλεύουμε εδώ μέσα;
Μας είπατε ότι θεωρείτε το θέμα της υγείας σοβαρό. Όλοι το θεωρούμε σοβαρό. Εγώ προσωπικά, όμως, για τη δική σας την Κυβέρνηση δεν το πιστεύω, διότι απαξιώνετε συνειδητά ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν νοσεί απλώς, πεθαίνει κάθε μέρα -και το ξέρετε- και με το γεγονός ότι δεν γίνονται προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με το γεγονός ότι λείπουν τα φάρμακα και έχουμε προσωπικές εμπειρίες από αυτό- και με το γεγονός ότι κλείνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία;
Μιλήσατε για τις φυλακές. Τις έχετε επισκεφτεί; Εγώ θα σας παρότρυνα να πάτε και να επισκεφτείτε τις φυλακές Κορυδαλλού στο γυναικείο τμήμα, να δείτε το ΚΕΘΕΑ τη δουλειά κάνει εκεί. Ένα πρόγραμμα το οποίο πριν από λίγο καιρό θέλατε να το κλείσετε για να μεταφέρετε τις κρατούμενες σε άλλη πόλη. Ευτυχώς, με παρεμβάσεις, παρέμειναν στην Αθήνα. Καταλαβαίνετε τι κάνουν αυτές οι κοπέλες εκεί μέσα;
Είναι μεγάλες γυναίκες οι οποίες έχουν παιδιά έξω και ζουν μόνα τους. Είναι νέα κορίτσια τα οποία αγωνιούν για το μέλλον τους, αγωνιούν για το πώς θα επανενταχθούν στην κοινωνία και αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν όταν θα βγουν έξω. Μαθαίνουν τέχνες εκεί μέσα. Και σεις θέλετε αυτό το πρόγραμμα να το σταματήσετε.
Είπατε, λοιπόν, ότι εμείς δεν έχουμε σταθεί όσο θα έπρεπε σ’αυτό το θέμα. Εγώ θέλω να σας πω και να σημειώσω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που δημιούργησε τα κέντρα πρόληψης. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει μια άλλη φιλοσοφία πάνω σ’ αυτό τοθέμα.
Για μας, κύριε Υπουργέ, στο επίκεντρο της πολιτικής μας παραμένει ο άνθρωπος. Η κοινωνία για μας είναι ένα ενιαίο σύνολο που όλο μαζί πρέπει να πάει μπροστά, όλο μαζί να έχει αύριο, όλο μαζί να απολαμβάνει ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και για το συγκεκριμένο πρόβλημα σας παραδώσαμε ένα σύνολο εργαλείων και θεσμών, που ακόμα και με τα λειτουργικά προβλήμα που μπορεί να υπάρχουν, καθρεφτίζει αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική μας αντίληψη. Καθρεφτίζει την πολιτική μας αγωνία να μην επιτρέψουμε να δημιουργούνται περιθώρια στην κοινωνία, να υπάρχει ελπίδα για τους παρίες του συστήματος, να πιστεύουν και να ωθούν τη δύναμη της πολιτείας που στέκεται δίπλα τους
και αυτό θα συνεχίσουμε εμείς να το κάνουμε μόλις γίνουμε κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.