Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΕΣΠΑ επί της αρχής

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
Ομιλία της Σοφίας Σακοράφα στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις»


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πατρίδα μας γνωρίζει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία δυσμενή συγκυρία αλλά είναι μια χρεοκοπία μιας συγκεκριμένης πολιτικής που απέτυχε. Είναι η χρεοκοπία ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης που εξέπνευσε.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι μεγάλες τομές αποτελούν και ιστορική αναγκαιότητα, αλλά και ώριμη πολιτική δυνατότητα. Ιστορική αναγκαιότητα, γιατί η κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι τραγική. Οι εγκληματικές επιλογές και παλινωδίες, μας έφθασαν στο καταστροφικό ποσοστό απορρόφησης του 5%, μας έφθασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο ασφυκτικός έλεγχος των περιφερειακών προγραμμάτων από τα αρμόδια Υπουργεία, η πελατειακή λογική, μια σειρά δομές που αναπτύχθηκαν, αχρείαστες, πανάκριβες και δαιδαλώδεις, πολλές από τις οποίες δεν είχαν προλάβει να τεθούν σε λειτουργία, ο συγκεντρωτισμός
στη διαχείριση, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο κέντρο, είχαν σαν αποτέλεσμα την παταγώδη αποτυχία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κληρονομήσαμε 900.000.000 οφειλές από τον αναπτυξιακό νόμο. Επιχορηγήσεις για έργα που είχαν ολοκληρωθεί πριν το 2007 και το κράτος χρωστάει ακόμη στους ιδιώτες. Σωρεία μη αξιολογημένων προτάσεων, έργα αποσπασματικά, χωρίς δημοκρατικό προγραμματισμό, αλλά με άνωθεν παρεμβάσεις. Αυτή είναι η εικόνα των πέντε χρόνων της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι ο λόγος που αποτελεί ώριμη πολιτική δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Έχουμε την πολιτική βούληση να δουλέψουμε και να πετύχουμε.
Το σημερινό νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό γιατί ρυθμίζει τα αναπτυξιακά μας εργαλεία. Ρύθμιση σημαίνει απλοποίηση διαδικασιών, αποκέντρωση πόρων και αποτελεσματική διαχείριση αυτών των πόρων. Σοβαρότατες τομές στην κατεύθυνση αυτή επιχειρούμε. Η τροποποίηση των διατάξεων του ν. 3614, ενός εγκληματικού νόμου, πολύπλοκου, αναποτελεσματικού και γραφειοκρατικού, η τροποποίηση του νόμου
που δημιούργησε τερατώδεις δομές, βάζει τέλος στη διόγκωση αυτού του συστήματος και στην κατάργηση των δεκατριών αναπτυξιακών οργανισμών, την κατάργηση της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.» και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Και δημιουργεί τη δυνατότητα κατάργησης των ενδιάμεσων και πολυδάπανων φορέων διαχείρισης.
Δεύτερη σοβαρότατη τομή είναι αυτή που ενισχύει την αποκέντρωση και τις προϋποθέσεις για ισχυρές περιφέρειες. Η εκχώρηση σε κάθε περιφέρεια της διαχείρισης των ΠΕΠ, ο δραστικός περιορισμός του ελέγχου που ασκούσαν τα Υπουργεία στα περιφερειακά προγράμματα, ενισχύει τις διαχειριστικές αρχές των περιφερειών και ουσιαστικά υλοποιεί τη δέσμευσή μας, ώστε να πάει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέμε ξεκάθαρα ότι τα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να μπουν σε άλλη λογική.
Λέμε ότι η πολλαπλασιαστικότητα των πόρων μάς ενδιαφέρει.
Λέμε ότι προκρίνουμε τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Λέμε ότι πρέπει να δούμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Είναι σαφές ότι μας ενδιαφέρει η απορρόφηση, αλλά παράλληλα κοιτάζουμε και την ανάπτυξη, την πραγματική ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιοχή.
Είναι αυτός ο λόγος που αποκεντρώνουμε το σχεδιασμό, είναι αυτός ο λόγος που δίνουμε τη δυνατότητα και στις περιφέρειες να θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη. Εάν δεν υπάρχει γνώμη των περιφερειαρχών, δεν μπορούν να κάνουν στα ΠΕΠ ό,τι θέλουν τα διάφορα Υπουργεία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει και εξορθολογισμό και κυρίως ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να σταματήσει η κατρακύλα της περιφέρειας, που βλέπει ολοένα και περισσότερο να μεγαλώνει η απόστασή της από το κέντρο. Γιατί έχουμε μεγάλες διαφορές από τη Νέα Δημοκρατία, στη φιλοσοφία του ποιος σχεδιάζει και ποιος διαχειρίζεται τους πόρους. Και η παραπάνω φιλοσοφία βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση με την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση που αλλάζει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας, που καταργεί τους μικρούς, τους ισχνούς δήμους και ενδυναμώνει την περιφέρεια μέσα στον ανταγωνιστικά δαιδαλώδη ευρωπαϊκό γαλαξία των πόλεων και των περιφερειών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια σειρά απλοποιήσεων, όπως η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου για τις συμβάσεις κάτω των ορίων των κοινοτικών οδηγιών, η κατάργηση των ανώτατων ορίων των 5.000.000 για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, η πρόταξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων, απλουστεύουν το σύστημα και αποκεντρώνουν πόρους.
Στην αρχή της τοποθέτησής μου έκανα λόγο για ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα αναπτυξιακά μας εργαλεία. Και εννοώ κάτι πολύ περισσότερο από την απλούστευση των διαδικασιών για την απορρόφηση των πόρων. Εννοώ ότι το στοίχημα μέσα από αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο η μεγίστη απορρόφηση, αλλά επίσης η διοχέτευση των πόρων αυτών στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, στην επίτευξη ενός μεγάλου αναπτυξιακού αποτελέσματος με έμφαση στην περιφέρεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται μια επίσης μεγάλη τομή, αυτή που αφορά στα φάρμακα και στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Θα επανέλθω σ’ αυτό στην κατ’ άρθρον συζήτηση, τονίζοντας σήμερα ότι πρόκειται για μια τομή η οποία βοηθά τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνει τις τιμές των φαρμάκων και δημιουργεί ένα αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα τιμολόγησης.

Σας ευχαριστώ.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »