Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Φάρμακο

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Ομιλία Σοφίας Σακοράφα στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις»

Η κ. Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις
ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα. Πώς φθάσαμε ως εδώ;
Οι πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και όσον αφορά την πολιτική στο φάρμακο υπήρξαν καταστροφικές για τους Έλληνες πολίτες. Η κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η παλινωδία ως προς την τιμολόγησή τους και η απουσία οποιασδήποτε εποπτείας και ελέγχου εκτόξευσε τις τιμές των φαρμάκων.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η φαρμακευτική δαπάνη του 2005 ήταν περίπου στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2008 ξεπέρασε τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το άρθρο 14 του νομοσχέδιου που αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων στοχεύει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοικοκυριά, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα νοσοκομεία και δημιουργεί ένα αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα τιμολόγησης.
Το άρθρο 14, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τομή στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Η μείωση των τιμών του φαρμάκου είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου τιμολόγησης. Η τιμή του φαρμάκου θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γι’αυτό μιλάω για τομή, καθώς είναι η πρώτη φορά που η βάση καθορισμού της τιμής είναι τόσο διευρυμένη. Και, βέβαια, η δεύτερη τομή έρχεται και παράγει μια εκ βάθρων ανατροπή στα αντίγραφα φάρμακα, τα οποία επίσης θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως τα πρωτότυπα δηλαδή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Τι ισχύει μέχρι σήμερα; Μέχρι σήμερα τιμολογούνται στο 80% των πρωτοτύπων, με αποτέλεσμα να είναι και ακριβά αλλά και να έχουν υποτονική διείσδυση στη χώρα μας, της τάξης του 15%. Η τιμή αυτή, συγκρινόμενη με άλλες χώρες όπου και μιλάμε για διείσδυση της τάξης του 80% στη Γερμανία ή 67% στην Αμερική ή 65% στη Δανία, καταδεικνύει και αποδεικνύει και το πρόβλημα και τη λύση του.
Κύριοι συνάδελφοι, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλές φορές η πολιτική βούληση ατόνησε ή βούλιαξε εξαιτίας της ανυπαρξίας παρακολούθησης και ελέγχου, το άρθρο 14 προβλέπει τη δημιουργία παρατηρητηρίου διεθνών τιμών φαρμάκων, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και να επαληθεύει την αξιοπιστία των στοιχείων που της προμηθεύουν οι πολυεθνικοί όμιλοι φαρμάκων.
Κύριοι συνάδελφοι, η τομή που σήμερα επιχειρούμε στο χώρο του φαρμάκου, έχει έναν κίνδυνο τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα. Είναι σαφές ότι θα αποτελούμε μια από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι κατά το πιθανόν, οι φαρμακοβιομηχανίες θα προσανατολιστούν στην εξαγωγή.
Κύριο μέλημα, πρώτιστη υποχρέωσή μας είναι να ελέγχουμε την επάρκεια στην αγορά, μέσα από την ετοιμότητα των μηχανισμών που υπάρχουν.
Κύριε Υπουργέ, από αύριο κιόλας οι μηχανισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι, σε απόλυτη εγρήγορση, στελεχωμένοι με τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα, ώστε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια.
Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω ότι αυτό το ίδιο το θέμα, η εξαγωγή, δηλαδή, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν εργαλείο ανάπτυξης, ως εργαλείο που θα δημιουργήσει επενδύσεις με δεδομένο τη χαμηλή τιμή. Αρκεί αυτό το εργαλείο, κύριε Υπουργέ, να το πριμοδοτήσουμε με τη συνταγογράφηση των γενόσημων.
Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις ελάχιστες χώρες που μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα, επιβάλλοντας τις ακριβότερες εμπορικές ονομασίες, χωρίς κανέναν περιορισμό και να απαιτούν να διαθέτουν, τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα νοσοκομειακά φάρμακα ως απόθεμα, όλες τις εμπορικές ονομασίες, για να «συνταγογραφεί» ο γιατρός όποια εμπορική ονομασία επιθυμεί.
Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς, όταν παραλαμβάνουν συνταγές με εμπορικές ονομασίες σκευασμάτων, να αντικαθιστούν τις εμπορικές ονομασίες, αλλά όχι το φάρμακο, χορηγώντας τα φθηνότερα, ουσιωδώς όμοια φάρμακα-ιδιοσκευάσματα, βάσει των οδηγιών, των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών και των εκπτωτικών συμβολαίων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακευτικών εταιρειών ή της θετικής λίστας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, που καταρτίζουν με οικονομικά και επιστημονικά κριτήρια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος και χωρίς κανένα κόστος, για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, που ως αποτέλεσμα έχει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την εκτίναξη των φαρμακευτικών δαπανών στα ύψη. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης που φέρνετε, κύριε Υπουργέ, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο των συνταγών. Από μόνη της, όμως, δεν εξαλείφει το κίνητρο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
Κύριε Υπουργέ, το άρθρο αυτό είναι η απαρχή μιας μεγάλης τομής στην πολιτική για το φάρμακο, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα.
Κύριοι συνάδελφοι, η προσήλωση στην πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, «καλό και φθηνό φάρμακο», η επιμονή και η αγωνιστικότητα παραδίδουν σήμερα στον Έλληνα πολίτη ένα άρθρο αντάξιο των δεσμεύσεών μας και των αρχών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »