Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Προσλήψεις

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις»

Και τώρα, παρακαλείται η κ. Σοφία Σακοράφα να λάβει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από όσες αμφισβητήσεις, επιμέρους διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, είναι κοινή παραδοχή ότι το νομοσχέδιο αυτό εκφράζει μια καθολική απαίτηση για καθαρή, έντιμη και αξιοκρατική σχέση του πολίτη με το κράτος-εργοδότη.
Αργήσαμε πάρα πολλά χρόνια, κύριοι συνάδελφοι, και όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική και οι πολιτικοί εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο, με αποτέλεσμα σήμερα να ερχόμαστε απολογούμενοι απέναντι σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους, που ανεξάρτητα της προσωπικής ευθύνης που έχει ένας έκαστος, δεν παύει να είναι μέρος του προβλήματος που εμείς δημιουργήσαμε και που με το παρόν νομοσχέδιο προσπαθούμε να λύσουμε, μια για πάντα.
Και επειδή δεν μασάω τα λόγια μου θέλω να πω ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και ο δικός μου πολιτικός χώρος. Την ίδια στιγμή όμως είμαι αρκετά περήφανη που αυτός ο πολιτικός χώρος είναι που αναλαμβάνει και πάλι πρωτοβουλία όπως και με το νόμο Πεπονή να διορθώσει –θέλω να ελπίζω- μια για πάντα όλες αυτές τις στρεβλώσεις και τα κακώς πεπραγμένα. Και είμαι ακόμα πιο περήφανη που το σημερινό νομοσχέδιο αντανακλά πλήρως την προεκλογική μας δέσμευση. Δεσμευθήκαμε για την υλοποίησή τους και αποδεικνύουμε τη συνέπειά μας με έργα.
Και ακριβώς επειδή θέλω να συμβάλω με όσες γνώσεις έχω σε πιθανές στρεβλώσεις ή προβλήματα μπορεί να προκύψουν στο μέλλον από την εφαρμογή του θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία, κύριε Υπουργέ:
Πρώτον, όσον αφορά ογδόντα περίπου εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπαλλήλους αποσπασμένους από τον ΟΠΑΠ στη Γενική Γραμματεία εκ των οποίων οι μισοί από το 2000, οι υπόλοιποι από το 2004 που εργάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και έχουν αποκτήσει εξαιρετική και μοναδική εμπειρία συμμετέχοντας και εργαζόμενοι σε διεθνή συνέδρια, σε πολύ μεγάλους αγώνες με τελευταία διοργάνωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η σύμβασή τους λήγει στις 31.12.2009. Σημειωτέον ότι το κράτος για πάρα πολλά χρόνια δεν τους καλύπτει ασφαλιστικά.
Θέλω να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση που είχε γίνει και στα δύο τελευταία νομοσχέδια του κ. Ιωαννίδη, είχε προτείνει τόσο μέσω εμού που ήμουν εισηγήτρια όσο και μέσω του κ. Λοβέρδου που ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος την παράταση των συμβάσεων αυτών ως το 2013 δεδομένου ότι έχουμε
πολύ μεγάλες διοργανώσεις μπροστά μας όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες των κωφών, οι Μεσογειακοί Αγώνες το 2013, οι Special Olympics. Αυτοί οι άνθρωποι όπως σας είπα προηγουμένως έχουν πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία.
Και το ζητήσαμε αυτό τότε λόγω της εμπειρίας που σας είπα, της άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες αυτών των τεσσάρων μεγάλων αγώνων αλλά και γιατί δεν δημιουργεί αυτή η παράταση προϋποθέσεις παραπέρα διεκδικήσεων. Επειδή είχαμε επισημάνει από τότε ότι είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος στη διοργάνωση όλων των γεγονότων, θέλω να ισχυροποιήσω την τότε τοποθέτησή μας επισημαίνοντας ότι οι τρεις παραπάνω παράγοντες είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο στόχο οικονομίας και τήρησης αν όχι μείωσης των προϋπολογισμών.
Δεύτερον, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ειδικό τελείως εξειδικευμένο προσωπικό. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να επικαλεσθώ την άμεση, προσωπική μου μακρόχρονη γνώση.
Αναφέρομαι σε όλα εκείνα τα παιδιά εκπαιδευτές που εργάζονται στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, του «18 άνω» κ.λπ.. Αφορά σε έναν μικρό αριθμό εργαζομένων τους οποίους θα μου επιτρέψετε να μην τους αποκαλώ εργαζόμενους με την περιοριστική έννοια της λέξης μια και ουσιαστικά –όσοι συνάδελφοι γνωρίζουν, το ξέρουν πάρα πολύ καλά- δεν έχουν ούτε ωράρια αλλά και πολλές φορές προσωπική ζωή λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζεται να παραμένουν πολλές ώρες στους ξενώνες για να παρακολουθήσουν τα παιδιά και για παραπέρα υποστήριξη. Ας μου επιτραπεί, κύριε Υπουργέ, να τους θεωρώ λειτουργούς.
Θα ήθελα λοιπόν να μεταφέρω σε όλους τους συναδέλφους τον προβληματισμό μου αλλά και σε εσάς, κύριε Υπουργέ. Εδώ δεν μπορούμε να βάλουμε αντικειμενικά κριτήρια ώστε να πούμε ότι εν πάση περιπτώσει η επιστημονική επάρκεια προοιωνίζεται και αντίστοιχη εργασιακή συμπεριφορά και απόδοση. Εδώ έχουμε να κάνουμε απολύτως με ξεχωριστές μία-μία προσωπικότητες. Ο καλύτερος ψυχολόγος –λέω ένα παράδειγμα- μπορεί να φανεί αδαής και να καταστεί και επικίνδυνος σε σχέση με έναν πρώην τοξικομανή ο οποίος αφού απεξαρτήθηκε μέσα στην κοινότητα έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία, στην κυριολεξία της λέξης, αυτών που ακολουθούν το πρόγραμμα. Και αυτό όχι μόνο επειδή το θέλει, το πιστεύει και το υπηρετεί αλλά και αν επιπροσθέτως «περάσει» από τη σκληρή δοκιμασία αρκετά μακροχρόνιας «συνέντευξης» αξιολογείται αυτός ο άνθρωπος κάθε μέρα.
Είναι αδύνατο λοιπόν όσο λεπτομερώς και αν το αναλύσουμε, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έναν πίνακα αξιολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ουσιαστικά όλοι τους είναι μια τεράστια οικογένεια που λειτουργεί επειδή βρίσκει τη χημεία της.
Και αυτή τη χημεία η οποία αποδεδειγμένα έχει αποτελέσματα, δεν τη διαπραγματεύεται με κανένα όσα πτυχία ή άλλα χαρίσματα και αν έχει.
Ενισχυτικά –απλώς για να καταλάβετε το πνεύμα- θέλω να επισημάνω ότι παρ’ όλη την πολλές φορές προσβλητική συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά που κάνει αρκετούς μήνες να τους πληρώσει, δεν έχουν κάνει καμιά διεκδικητική ενέργεια, πόσω μάλλον απεργία. Και αυτό όχι γιατί δεν είναι συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι αλλά απλά γιατί ξέρουν ότι δεν χωρά ούτε ένα λεπτό απουσίας μακριά από τα παιδιά που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το στεγνό δρόμο της απεξάρτησης.
Θα ήθελα να παρακαλέσω κύριε Υπουργέ αυτή η οικογένεια να εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επειδή δεν θέλω ούτε οι ίδιοι θέλουν να τους θεωρήσουν κάποιοι ωφελημένους, επειδή τους γνωρίζω πάρα πολύ καλά, επειδή και η προσπάθεια που γίνεται με αυτόν το νόμο δεν πρέπει να αφήνει υπόνοιες για παραθυράκια έστω και αν αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, επειδή κυρίως όπως ανέφερα προηγουμένως η μη λειτουργία έστω και για μια ώρα και η απουσία οποιουδήποτε έστω και για ένα λεπτό, μπορεί να σημάνει το οριστικό χάσιμο ενός παιδιού, θα παρακαλέσω να κάνετε δεκτή την πρότασή μου ώστε να μη διαταραχθεί έστω και κατ’ ολίγον η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, του 18 άνω και των τμημάτων απεξάρτησης που λειτουργούν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στις φυλακές της χώρας. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτή η εξαίρεση θα επικροτηθεί απ’ όλους τους συναδέλφους.

Ευχαριστώ πολύ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »