Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Γ’ - 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: "Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει η Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό γεγονός ότι μέσα σε μια πολιτική συγκυρία που ήδη έχει απαξιώσει κάθε έννοια ποιότητας και την έχει μετατρέψει σε πολυτέλεια και που απαξιώνει κάθε κοινωνική κατάκτηση να έρχεται στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που στοχεύουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ανάπτυξη. Είναι εξίσου σημαντικό στην πλέον επιθετική οικονομική συγκυρία να έρχεται ένα νομοσχέδιο που το δημιούργησε η ανάγκη για συστηματοποίηση των πόρων και των πηγών προέλευσής τους, που το γέννησε η ανάγκη για διαφάνεια και αντικειμενική αξιολόγηση. Τέλος, είναι αυτονόητα σημαντικό για ένα τόσο κρίσιμο διακύβευμα, όπως το περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς χρόνια τώρα αντιμετωπιζόταν αποσπασματικά, με λογικές πρόχειρες και εφήμερες, να έρχεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θέλει να συστηματοποιήσει τις ανάγκες με επιστημονικά κριτήρια και απαράβατες αρχές.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι, εάν το νομοσχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες που γέννησαν τη σύνταξή του, εάν πραγματικά αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, εάν θέτει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες.
Το ένα από τα βασικά θέματα που θέτει το νομοσχέδιο είναι το Πράσινο Ταμείο στη θέση του καταργούμενου και «αμαρτωλού» ΕΤΕΡΠΣ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μια μέγιστη υποχρέωση –αισθάνομαι και εγώ προσωπικά ότι έχω μια απαρέγκλιτη υποχρέωση- η οποία εδράζεται στο εξής. Όταν έχουμε περικόψει μισθούς και συντάξεις, δηλαδή όταν έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον και το παρόν της κοινωνίας μας, έχετε ταυτόχρονα, κύριοι της Κυβέρνησης, μία τουλάχιστον βασική υποχρέωση. Αυτή η υποχρέωση είναι η απόλυτη περιφρούρηση των χρημάτων, η απόλυτη διαφάνεια, η μέγιστη λογοδοσία. Αυτή η υποχρέωση αφορά στον υπερθετικό
βαθμό. Αυτή η διασφάλιση του δημόσιου χρήματος πρέπει να είναι απόλυτη.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, φέρατε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο καλών προθέσεων, αλλά ελλειμματικής διασφάλισης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που σαφώς, αν συγκριθεί με την προηγούμενη «αμαρτωλή» λειτουργία του ΕΤΕΡΠΣ, διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια, όχι όμως τη μέγιστη. Σαφώς κατοχυρώνει μεγαλύτερη λογοδοσία, όχι όμως τη μέγιστη. Σαφώς θέτει κανόνες πιο διαφανών και πιο ανεξάρτητων διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, όχι όμως απολύτως αδιάβλητων και πλήρως ανεξάρτητων διαδικασιών.
Εκεί όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, αγαπητοί συνάδελφοι, ο στόχος δεν είναι απλώς να βελτιώνουμε, δεν είναι απλώς να νομοθετούμε καλύτερες διαδικασίες από παλιές σαθρές διαδικασίες, αλλά να νομοθετούμε με τέτοιον τρόπο που να ανατρέπουμε εκ βάθρων τις παλιές σαθρές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στο νομοσχέδιο. Προχωρώ, κύριοι συνάδελφοι, σε ένα θέμα που συνδέει τη στρατηγική που θέλει να αναπτύξει το νομοσχέδιο, την αύξηση δηλαδή του πρασίνου, με την πολιτική για κρίσιμα «φιλέτα», όπως παραδείγματος χάριν το Ελληνικό. Και δεν είναι αόριστο αυτό, κύριε Υπουργέ. Η Κυβέρνηση μίλησε για συγκεκριμένες επενδύσεις και κυρίως κατέδειξε τη στρατηγική της κατεύθυνση.
Λέω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι πολιτική υποκρισία και φτάνει στα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, καθώς ανατρέπεται η ίδια η αιτιολογική βάση της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας. Από τη μία να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη να πλανούνται διαδόσεις που φέρνουν το μνημόνιο Συνεργασίας με το Κατάρ να τσιμεντοποιεί την περιοχή και μάλιστα με χρήσεις Λας Βέγκας. Για κάποιους αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει έναν καλό προορισμό. Για εμένα είναι ξεπούλημα και πλήρης αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Θα ήθελα από την
κυρία Υπουργό συγκεκριμένη απάντηση, γιατί από την απάντηση κρίνεται και η σκοπιμότητα του σημερινού νομοσχεδίου.
Λίγα λόγια για την επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, που σαφώς όλους μας ενδιαφέρει, ώστε να καταγράψουμε και να προστατεύσουμε τα δάση. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι οι αναλυτικές και εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις της Ένωσης Δασολόγων αγγίζουν και θέματα αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατυπώσεων τόσο σε ευθεία και άμεση ερμηνεία όσο και σε ερμηνείες που μπορούν να δοθούν διασταλτικά, όπως λέγεται. Αυτό είναι όχι απλώς ελλιπές, αλλά εγείρει και απορίες, όταν άλλα λέγονται και υποστηρίζονται, τουλάχιστον σαν προθέσεις και άλλα εννοούνται με τη σύνταξη και τη διατύπωση.
Το μνημόνιο, αγαπητοί συνάδελφοι, ρίχνει και εδώ βαριά τη σκιά του. Την έριξε πρώτα στους ανθρώπους –δυστυχώς στην εθνική μας κυριαρχία- και τώρα στην προστασία του φυσικού μας πλούτου. Το αναφέρατε, κυρία Υπουργέ, εσείς στην αιτιολογική σας έκθεση. Λέτε ότι για την επιτάχυνση απαιτείται η πλήρης ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων και παραδέχεστε πιο κάτω: «Για να ξεπεραστεί η σοβαρή έλλειψη προσωπικού των δασικών διευθύνσεων και των δασαρχείων, εξαιτίας της οποίας θα ήταν αναπόφευκτες οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής διάθεσης υπαλλήλων προερχόμενων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στις διευθύνσεις δασών και στα οικεία δασαρχεία, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα». Με αυτόν τον τρόπο, κυρία Υπουργέ, απλώς μπαλώνουμε, απλώς αυτοσχεδιάζουμε, δεν οργανώνουμε, δεν σχεδιάζουμε με βάθος χρόνου, με ασφάλεια και φυσικά δεν τρέχουμε να επιταχύνουμε.
Πιο αναλυτικά για όλα αυτά θα αναφερθώ στη συζήτηση επί των άρθρων και θα περιμένω τις απαντήσεις σας, κυρία Υπουργέ, με πολύ ενδιαφέρον, γιατί αν η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν συνάδει με την πολιτική πρακτική σας για το περιβάλλον, στο Ελληνικό παραδείγματος χάριν, αν η λογική του νομοσχεδίου δεν διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο χρήμα, τότε διάφορα σοβαρά θέματα που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο έχουν δυστυχώς προσχηματική λογική

Ευχαριστώ.


 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.