Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διαφάνεια και επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):Το λόγο έχει η ανεξάρτητη Βουλευτής Β’ Αθήνας κα Σοφία Σακοράφα.


ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις τόσο των Εισηγητών επί του νομοσχεδίου όσο και του κυρίου Υπουργού. 
Μερικές φορές η αιτιολόγηση και η ανάπτυξη του σκεπτικού του νομοθέτη λέει πολλά περισσότερα από τη διατύπωση των άρθρων ενός νόμου. Και αυτό γιατί μαρτυρά την πολιτική αντίληψη, η οποία, φυσικά, και δεν μπορεί να περιορίζεται και να εκφράζεται μονομερώς από έναν Υπουργό και σε ένα μόνο νομοσχέδιο.
Ο κύριος Υπουργός χθες παρουσίασε μεστά και τεκμηριωμένα την πολιτική της Κυβέρνησης. Το σημερινό μόρφωμα που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση δεν είναι μεμονωμένη και συγκυριακή έμπνευση ενός, αλλά κατάληξη οργανωμένου σχεδίου, απαξίωσης θεσμών και συνταγματικά κατοχυρωμένων κατακτήσεων πολλών χρόνων, αγώνων και εντάσεων. Και το λέω αυτό, γιατί παρακολουθούμε μία οργανωμένη επίθεση σε θεσμούς από πλευράς επίσημων κυβερνητικών στελεχών συνεπικουρούμενων από τα γνωστά παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Το ολίσθημα είναι ότι και μέσα σε αυτή την Αίθουσα υιοθετείται και αυτή η πρακτική.
Παρακολούθησα –όχι με έκπληξη είναι η αλήθεια- την επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τους λεκτικούς ακροβατισμούς του κυρίου Υπουργού όσον αφορά το σεβασμό στην ανεξαρτησία, στο διαχωρισμό και στην αυτοτέλεια των εξουσιών.


Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν νομοθετεί, όπως συμπέρανε ο κ. Καρατζαφέρης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους, αυτούς που ψηφίζουμε εμείς εδώ μέσα. Κι ευτυχώς, πολλές φορές ορθώνει το ανάστημά του υπερασπιζόμενο το Σύνταγμα, ακυρώνοντας νόμους και αποφάσεις της Βουλής, υπενθυμίζοντάς μας την υποχρέωσή μας να εξετάζουμε από όλες τις πλευρές και να αποτρέπουμε παρερμηνείες σε όσα αποφασίζουμε εδώ μέσα.
Μίλησα προηγουμένως για λεκτικές ακροβασίες, γιατί όλη αυτή η συζήτηση στην πραγματικότητα είναι υποκριτική. Στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Κηφισίας το πολυτελές κτίριο έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετο, παράνομο. Παρόλα αυτά, στέκει και στεγάζει και δημόσιες υπηρεσίες. Το Mall -να μην αναφερθώ και πάλι στο ιστορικό του και τις συνέπειες στην περιοχή- έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετο, παράνομο. Παρόλα αυτά στέκει και συνεχίζει να δημιουργεί υπεραξίες στον αθώο επενδυτή.
Μπορώ να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Απλώς αυτό λέγεται προκοστολόγηση της παρανομίας. Και αυτό κάνετε με το παρόν νομοσχέδιο. Κι εδώ πλέον το θεσμοθετείτε κιόλας. Λέτε: Εσύ, Δικαιοσύνη, αποφάσισε ό,τι θες. Και στο τέλος το πολύ – πολύ να πληρώσω ένα πρόστιμο. 
Αναφέρατε, κύριε Υπουργέ, ένα παράδειγμα για να μας καταδείξετε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και του άπειρου χρόνου που απαιτείται για την ωρίμανση ενός έργου. Η απάντηση σε αυτή την παθογένεια δεν είναι η πάταξή της -γιατί μετά το συγκεκριμένο παράδειγμα υπήρχαν και προτάσεις για τη λύση του προβλήματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο- αλλά η δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας για την παράκαμψή της. 
Μου έρχεται η έκφραση «παράλληλο κράτος». Και να το τεκμηριώσω για να μην ακούγομαι υπερβολική. Εξάλλου, το αναφέρατε κι εσείς ο ίδιος. Προκειμένου να αλλάζουμε την παράγραφο ζ’ του άρθρου τάδε, του Πολεοδομικού νόμου τάδε, όπως χαρακτηριστικά είπατε, καθορίζει η ανώνυμη εταιρεία σας χρήσεις γης, όρους δόμησης, χαρακτηρισμούς, αποχαρακτηρισμούς και ό,τι άλλο θεωρεί σκόπιμο.
Προκειμένου να ασχολείστε με το αν υπάρχουν δασικοί χάρτες ή όχι, με το αν είναι δάσος ή όχι, απαλλοτριώνετε ό,τι θεωρεί η Ανώνυμη Εταιρεία σας απαραίτητο. Μάλιστα επειδή, όπως επανειλημμένα αναφέρατε, ο χρόνος είναι το παν και στην περίπτωση αυτή ο χρόνος είναι χρήμα, το απαλλοτριώνετε σε χρόνο μιας ανάσας.
Να αναφερθώ και στα φορολογικά, που ανέλυσαν επισταμένως οι συνάδελφοι. Η Ανώνυμη Εταιρεία θα αποφασίζει ποιο είναι το φορολογητέο, ποιο είναι το αποθεματικό, τους φορολογικούς συντελεστές, τη χρονική διάρκεια όλων αυτών και ό,τι άλλο θεωρείται σκόπιμο. Όλα αυτά μου επιτρέπουν το χαρακτηρισμό «παράλληλο κράτος». Εξάλλου το ομολογήσατε εμμέσως στην απάντησή σας στον κ. Καρατζαφέρη, όταν σας ρώτησε: Γιατί πριν προσελκύσετε νέες επενδύσεις, δεν ρωτάτε αυτές που φεύγουν, γιατί φεύγουν;
Λέτε τότε: ''...Αλλά από τη στιγμή που μια επιχείρηση κλείνει, προτού κλείσει πάντοτε ένας επιχειρηματίας σκέπτεται και τη δυνατότητα εξαγοράς του. Δηλαδή, η προσέλκυση δεν είναι εντελώς άσχετο''. Και συνεχίζετε κύριε Υπουργέ: ''Το γεγονός ότι μπορεί να φύγει κάποιος, μπορεί αυτός να εξαγοραστεί, αλλά από κάποιον άλλον''.
Με απλά λόγια, κύριε Υπουργέ, η επιχείρηση που κλείνει σε αυτό το μίζερο, ανάλγητο, γραφειοκρατικό και φορομπηχτικό κράτος μπορεί να βρει το ιδανικό περιβάλλον στο «παράλληλο κράτος» της Ανώνυμης Εταιρείας σας χωρίς γραφειοκρατία, με ελάχιστους φόρους, ειδικό εργασιακό περιβάλλον.
Εάν θεωρείτε ακόμα υπερβολικό το χαρακτηρισμό μου «παράλληλο κράτος», εγώ πιστεύω ότι είναι ήπιος γιατί το άρθρο 8, το δηλώνει εκκωφαντικά. Το κράτος της Ανώνυμης Εταιρείας σας θέλει να ακυρώσει και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών του παρόντος κράτους. Όχι μόνο παραχωρείτε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα και πυθμένα στον επενδυτή, αλλά απαγορεύετε στους ιθαγενείς και τη χρήση του.
Σε άλλη περίπτωση και μόνο εξ αυτού του άρθρου θα σας απέδιδα, κύριε Υπουργέ, πολιτική θρασύτητα και αμετροέπεια μόνο και μόνο για το λόγο ότι τολμάτε να το καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων. 
Δυστυχώς, είναι κάτι περισσότερο. Είναι πολιτική επιλογή και το ομολογείτε. Θεωρείτε το νόμο παιδευτικού χαρακτήρα, παράδειγμα που δίνετε με συγκεκριμένη στάση, αλλά και με συγκεκριμένους λόγους, τελική ουσία της πολιτικής σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μίλησα για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης θεσμών και κατακτήσεων. Αναφέρθηκα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται χρόνια τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτό που ονομάζουμε στενό δημόσιο τομέα με συνεχείς ισοπεδωτικούς, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το ίδιο σχέδιο εξυπηρετεί η συστηματική προπαγάνδα για τις προβληματικές ΔΕΚΟ. 
Απλά, να υπενθυμίσω ότι το Κ.Ω. σημαίνει Κοινής Ωφελείας και φυσικά η επίκληση της γραφειοκρατίας σαν τροχοπέδη για ό,τι καλό πάει να γίνει σε αυτή τη χώρα. Η κατακλείδα όλης αυτής της προπαγάνδας έχει κοινό παρονομαστή. Καταργείστε, απολύστε, ιδιωτικοποιήστε. Και επίπλαστο αριθμητή την εξυγίανση, τον εξορθολογισμό, την πάταξη των παθογενειών του συστήματος. Όπου υπάρχει χώρος δημιουργείτε τέτοιες Ανώνυμες Εταιρείες σαν τη σημερινή με επίκληση των ανάπτυξη για να εκμεταλλευτούν την υπεραξία της χώρας και των πολιτών της.
Δεν πρόκειται περί επιτάχυνσης και διαφάνειας, αλλά περί παράκαμψης της δημοκρατίας. Σε αυτή την πρόδηλη πολιτική αντίληψη δεν έχει νόημα ακόμα και η επισήμανση ή η διόρθωση τεχνικών λεπτομερειών.


Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μια πολύ μικρή ιστορία από τον Μπρεχτ. ''Κάποτε, λέει, δούλευα σε έναν κηπουρό. Μια μέρα μου δίνει ένα ψαλίδι και μου λέει να κλαδέψω μια δάφνη, σε σχήμα, όμως, σφαίρας. Άρχισα αμέσως να κλαδεύω τα αγριόκλαδα. Παιδευόμουν ώρες ολόκληρες, μα δεν κατάφερα απολύτως τίποτα. Πότε κλάδευα τη μια μεριά και πότε την άλλη. Όταν στο τέλος κατόρθωσα να την στρογγυλέψω, η σφαίρα είχε γίνει μικρή σαν σβώλος. Ο κηπουρός μού είπε απογοητευμένος: Καλά, τη σφαίρα τη βλέπω, πού είναι, όμως, η δάφνη;''


Αυτή είναι η σχέση μορφής και περιεχομένου στην πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η Κυβέρνηση με εκβιαστικούς και επικοινωνιακούς τρόπους προσπαθεί να διασώσει τη μορφή, κατακρεουργεί, όμως, το περιεχόμενο. 
Θα είμαστε εμείς οι ίδιοι σύντομα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα αυτή της πολιτικής, αναρωτούμενοι: Τις διαθρωτικές αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τις επενδύσεις -για να αναφερθώ και στο σημερινό νομοσχέδιο- τα βλέπουμε, η Ελλάδα όμως που είναι; Όπου Ελλάδα, ο Ελληνικός λαός και ο εθνικός πλούτος που αποτελούν την αναμφισβήτητη περιουσία του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε πολύ την κ. Σοφία Σακοράφα, Ανεξάρτητη Βουλευτή Β’ Αθήνας. 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
« Η Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει προβλήματα στην χώρα μας στο μέλλον »