Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Εργασιακές σχέσεις στη COSCO

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Αθήνα, 24/11/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κα Λούκα Κατσέλη

ΘΕΜΑ: Οι εργασιακές σχέσεις “τύπου Κίνας” έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την κερκόπορτα της προβλήτας 2 της Cosco.


Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στην προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο σας έχουν κοινοποιηθεί τα συμπεράσματα της συνέλευσης του IDC (Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών) που αποκαλύπτουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην προβλήτα 2 που δραστηριοποιείται η Cosco.
Γίνεται φανερό ότι με την ανοχή σας, μετά την υπογραφή της σύμβασης από τη Ν.Δ., δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος ζώνη απασχόλησης όπου ισχύουν εργασιακές σχέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κεκτημένο και δίκαιο.
Οι λιμενεργάτες, οι εργατοτεχνίτες και οι διοικητικοί καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις που προσβάλουν την προσωπικότητά τους, αγνοούν το εργατικό δίκαιο και επιτρέπουν στην εργοδοσία συμπεριφορά δυνάστη (άναρχο σπαστό ωράριο χωρίς υπερωρίες, εκ περιτροπής εργασία με αμοιβή 300-400€, “όρκοι σιωπής” κ.α).
Επιπλέον δεν υπάρχει κανονισμός εργασίας, δεν επιτρέπεται ίδρυση σωματείου και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων !!!
Η IDC αφού σας ενημέρωσε χωρίς να πάρει απάντηση, ενημέρωσε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.Ποιοί συγκεκριμένοι όροι της Σύμβασης δίνουν το δικαίωμα στον εργοδοτικό φορέα της προβλήτας 2 όπου δραστηριοποιείται η COSCO να εφαρμόζει αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς;
2.Με ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προστατεύσετε τους εργαζόμενους και να υποχρεώσετε την εργοδοσία σε σεβασμό του Ελληνικού και ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου ;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Σοφία Σακοράφα

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών στην Ε.Ε. και η υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου.